Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Striktare vapenlagar löser inget säger jaktföreningar

Från 2016
Bild på jaktvapen.
Bild: Yle

Finland är ett vapentätt område på grund av att jakt och skytte är populära hobbyer. Men jaktföreningarna anser att striktare vapenlagar inte förhindrar tragiska händelser som dem i Imatra och Houtskär.

- Min personliga åsikt är att det löser inget att göra tillgängligheten till vapen svårare för vi har nästan 400 000 jägare i Finland som alla har ett eller flera vapen, säger Olle Lerche som är ordförande för Pargas jaktvårdsförening. Vi har en hel del vapen men de lagras på ett vettigt sätt och används till det vad de är tänkta för så jag anser att det inte är de lagliga vapnen som är det stora problemet.

Porträtt av Olle Lerche.
Bildtext Pargas jaktvårdsförenings ordförande Olle Lerche tror inte att en striktare vapenlag är lösningen
Bild: Yle / Peter Karlberg

Enligt Lerche borde inte en del individer ha vapen men det är svårt att avgöra från fall till fall och det är polisen som avgör vem som får licens eller inte.

Det är spelar ingen roll om du är aktiv inom en jaktförening eller en bowlingförening - det är allas ansvar att säga till om en kompis inte mår bra.

Staffan Åberg.

- Polisen och lagen har blivit striktare och har man åkt fast för något brott, exempelvis grovt rattfylleri, så kan du inte få vapenlicens eller så tar polisen bort vapnen, säger Lerche. Dessutom ska man vara en ordentlig medborgare och ha någon orsak till att ha vapenlicens för det räcker inte som orsak att det bara är roligt utan det krävs att man antingen jagar eller håller på med skytte. Då är det inte alltid heller säkert att man kan få vapen utan alla fall granskas enskilt.

Allas ansvar att säga till om någon mår dåligt

Inom jaktföreningarna jobbar man mycket med säkerhet och etik och antalet olyckor har sjunkit rejält de senaste åren.

- Men det är svårt att förhindra den här sortens tragiska händelser som har skett i Houtskär och Imatra den senaste tiden, säger Staffan Åberg som är ordförande för Nagu jaktförening. Det är spelar ingen roll om du är aktiv inom en jaktförening eller en bowlingförening - det är allas ansvar att säga till om en kompis inte mår bra.

Staffan Åberg poserar i närheten av en buske.
Bildtext Nagu jaktförenings ordförande anser att alla bör säga till om en kompis mår dåligt.
Bild: Yle/Adrian Perera

Men Åberg medger att det inte alltid är så lätt att lyfta upp den här sortens problematik och att det krävs mod att göra det. Men frågan är hur mycket mer man kan göra utöver det.

- Är du ute för att skada dig själv eller någon annan så kan det hända att du använder skjutvapen om de är tillgängliga. Men det kan också hända att du hittar andra vägar, säger Åberg. Med respekt för det som skett, vilket är mycket beklagligt, så tror jag att det i ett större sammanhang handlar om den enskilda individens illamående och inte tillgängligheten till vapen.

Diskussion om artikeln