Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nytt bostadsområde i Borgå får konst

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 15:57.
konstfabriken
Bildtext Konstfabrikens vägg har försetts med en graffitimålning som en del av konstprogrammet.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Det nya bostadsområdet vid Alexandersbågen i Borgå och busshållplatserna vid Konstfabriken ska förses med konst. Vid årsskiftet inleds en ansökningsrunda för att hitta de rätta konstverken.

Konsten ska skaffas från flera olika konstnärer. Intresserade konstnärer kan anmäla sitt intresse i början av nästa år.

- Intresseanmälan är öppen för alla, säger Susann Hartman, chef för kulturtjänster på Borgå stad. Men med vissa villkor, man måste till exempel vara proffs.

Ett av verken ska fungera som landmärke på området. Det placeras vid mitten av Alexandersbågen så att verket syns från Alexandersgatans bro.

Konstanskaffningarna finansieras med de konstpengar som byggföretaget som bygger på området har betalat i samband med tomtöverlåtelsen. Det här är i enlighet med konstprogrammet för västra åstranden.

De nya konstverken blir färdiga tidigast i början av 2018.

Konstprogrammet för västra åstranden i Borgå blev klart 2014. De första konstanskaffningarna i området var graffitiverken som skapades på Konstfabrikens fasader 2015.

Artikeln rättad 16.12 15:57 : Det är inte frågan om en tävling som det ursprungligen stod i texten, utan om att konstnärer kan ansöka om att få delta via en intresseanmälan. Artikeln är också kompletterad med ett citat av Susann Hartman.

Diskussion om artikeln