Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vilken är alla tiders bästa Star Wars-film? Delta i vår omröstning!

Från 2016
Uppdaterad 17.12.2016 08:12.
Bob Anderson i den legendariska scenen med Alec Guinness
Bildtext Kampen mellan det onda och det goda.

Star Wars-febern är igen som hetast. Den första fristående delen i filmserien, Rogue One, har haft världspremiär. Nu finns det alltså åtta filmer i serien. Vilken är din favorit?

Nästa år fyller fenomenet som är Star Wars 40 år. Detta firas givetvis med en splitterny film, Episode VIII. Filmen har världspremiär den 15.12.2017 och är den andra filmen i den tredje trilogin.

Filmbolaget Disney vill dock inte att fansen ska behöva vänta alltför länge och kommer också att ge ut de allra första fristående filmerna i serien.

Den första, Rogue One, är bioaktuell nu. Tidsmässigt placerar sig Rogue One mellan händelserna för Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005) och Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977).

År 2018 kommer nästa fristående film ut. Den kommer att koncentrerar sig på karaktären Han Solos (Harrison Ford) ungdom. År 2020 kommer den tredje fristående filmen ut. Inget info har ännu offentliggjorts kring vad den ska handla om.

År 2019 kommer det sista avsnittet av den nya trilogin, Episode IX, ut. Det finns med andra ord en hel del filmer i serien och fler blir det under de kommande åren. Utöver det kan vi säkert förvänta oss ytterligare tillägg från Disney. Det beror högst antagligen på hur ekonomiskt framgångsrika de kommande årens alster blir.

Allt tyder på att det blir fler filmer. Fjolårets The Force Awakens kammade in en miljard dollar på rekordtid, under endast tolv dagar.

Den är också den tredje mest inkomstbringande filmen genom tiderna strax efter Titanic (1997) och Avatar (2009). Filmerna i topp trean är också de enda filmerna i världshistorien som sprängt gränsen på två miljarder dollar i intäkter.

Dessutom har vi också en animerad Star Wars-film, The Clone Wars, som kom ut år 2008. Men om vi bortser från den animerade filmen, vilken är din favorit?

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln