Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ingen förskola på Busholmen - "Blir orimligt lång väg för mig och barnet"

Från 2016
En kvinna med två barn.
Bildtext Jeena Westerholm är missnöjd med beslutet att inte starta en förskolegrupp på Busholmen. Här med sönerna Juno och Jooa. Det är Jooa som börjar i förskola nästa år.
Bild: Peter Westerholm

Det blir ingen förskolegrupp på Busholmen i Helsingfors nästa år. Utbildningsnämndens svenska sektion sade nej till förslaget. Jeena Westerholm säger nu att hon och hennes son får en orimligt lång väg till förskolan.

Minervaskolan, som ligger på Apollogatan i Främre Tölö, ska renoveras med start på våren. Enligt utbildningsverket ska både förskolan och skolan därför flytta för ett och ett halvt år till tillfälliga lokaler på Sandstrandsvägen 6 i Sandudd. På Busholmen har man hoppats att en förskolegrupp vid Minervaskolan skulle flytta till daghemmet Pärlan på Busholmen under renoveringen.

Tjänstemännen på utbildningsverket anser att en liten förskolegrupp i daghemmet Pärlan vore väldigt sårbar både med tanke på personalresurser och ekonomiska resurser. Samtidigt skulle också den andra gruppen i Minerva förskola bli liten och sårbar.

Förslaget om förskola på Busholmen har fått stöd i utbildningsnämndens svenska sektion men majoriteten röstade ändå mot det förslaget på torsdagens möte. Ordförande Veronica Hertzbergs (SFP) Busholmenförslag fick tre röster medan tjänstemännens Sanduddsförslaget fick fyra röster.

"Blir orimligt lång resetid"

Jeena Westerholm med familj bor på Busholmen och hennes son ska börja i förskolan nästa höst.

- Jag förstår tjänstemännens åsikt men anser att det i praktiken blir en omöjlig kombination att föra barnet från Busholmen till Sandudd. Jag jobbar i Hagnäs och om jag för min son till Sandudd på vägen räcker min jobbresa med kollektivtrafiken omkring en timme. Det är orimligt, och det är en lång restid inom ett litet område i Helsingfors, säger Westerholm.

- Om jag dessutom för våra två andra barn till daghem talar vi om en restid till jobbet på minst en och en halvtimme, säger Westerholm.

Jeena Westerholm är finskspråkig men hennes man är svenskspråkig. Hon ser det ändå som självklart att barnet går i en svenskspråkig skola.

- Jag som finskspråkig vill att barnen går i en svenskspråkig skola eftersom det stärker minoritetsspråket. Men jag kan medge att det gör mig ledsen att jag på det här sättet försvårar vårt familjeliv bara för att jag vill att barnen ska gå i skola på svenska.

Barn som tecknar.

Utbildningsverket: Nej till förskola på Busholmen

Helsingfors utbildningsverk: Förskola inte ändamålsenligt.

Diskussion om artikeln