Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jourreformen ger upphov till humor - "Gräv iväg Österbotten"

Från 2016
Skärmdump från sidan "Gräv iväg Österbotten".
Bildtext Skärmdump från sidan "Gräv iväg Österbotten".
Bild: Yle

Regeringens jourreform har gett upphov till en del humoristiska tilltag. Ett av dem är webbsidan "Gräv iväg Österbotten".

Vem som ligger bakom sidan är oklart. Men den är en reaktion på regeringens planer på att förneka Vasa ett sjukhus med omfattande jour.

"12 + 1 eller spaden"

På sidan skriver man bland annat:

"Österbottningen är i grund en ödmjuk varelse som helst av allt vill så sitt havre i lugn och ro om våren och stilla dricka sin mjöd om hösten. Men dessa kränkningar kan även sätta den vindstilla österbottningen i gungning.

Därav har denna intresseorganisation skapats där medlemmar beger sig till Österbottens östra landgräns för att med varsin spade helt enkelt gräva iväg Österbotten från Suomis yta."

Man fortsätter:

"Om inte regeringens underbyxor kyls ner ser vi ingen annan lösning än att ta närmaste spade för att påbörja denna nytänkande landskapsarkitektur."

Skaparna anger att deras ideologi är "12 + 1 eller spaden". Vill man kontakta dem ska man lämna sin spade vid sin dörr för att markera sin ståndpunkt. "Du skall bli hörd", lovas det.

Idén till "Gräv iväg Österbotten" fick man från svenska "Gräv bort Skåne".

Hitler är också upprörd

Andra humoristiska inslag som jourreformen lett till är en version av "Hitler kuulee". Klippet är från filmen "Der Untergang" som handlar om Tredje Rikets sista dagar.

Det finns otaliga versioner där någon redigerat in egen text till klippet från filmen och nu alltså också en som handlar om jourreformen.

Ett annat klipp som fötts ur besvikelsen är en version av klippet med den spanska komikern Juan Joya Borja. Där frågar sig den hysteriskt skrattande komikern bland annat hur det ska gå när en läkare i Seinäjoki ska konversera på Närpesdialekt.

Diskussion om artikeln