Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kaskö inleder samarbetsförhandlingar på måndag

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 12:32.
Asylsökande på en av Kaskös gator en regnig höstdag.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Redan i somras aviserade Kaskö stad samarbetsförhandlingar men först på måndag den 19 december inleds de. Stadsfullmäktiges ledamöter hade hellre sett att de varit avklarade före man fattade beslut om nästa års budget.

När Kaskö stadsfullmäktige fattade beslut om budgeten för 2017 höjdes röster i salen om varför man inte kommit igång med samarbetsförhandlingarna.

Enligt ledamöterna hade det gett mer på fötterna inför budgetmanglingen, nu fick man i stället gissa sig till vad förhandlingarna kunde ge för inbesparingar.

Stadsfullmäktiges ordförande Kari Häggblom (SDP) vill inte spekulera i varför förhandlingarna har dröjt, det är tjänstemännens sak anser han.

- Men nog är det svårt att hitta något där, tycker jag i varje fall. För vi har inte för många anställda, i så fall skulle vi måsta sluta helt och hållet med någon service, säger Häggblom.

Kari Häggblom
Bildtext Kari Häggblom.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Kaskö fortsätter på minus

Nästa år höjer Kaskö stad inkomstskattesatsen från 21,5 till 22 procent. I motsats till fjolårets budget godkände de förtroendevalda en minus budget på torsdagskvällen.

Budgeten för 2015 visade på ett plusresultat men när året var förbi var bokslutet negativt. Därför anser Kari Häggblom att det här är en mer realistisk budget.

- Det skulle inte få fortsätta på det här sättet, vi måste göra något. Vi måste ta till åtgärder för att komma till plusresultat, säger Häggblom.

Åtgärderna skulle vara att få företag att etablera sig i stan men det är lättare sagt än gjort. Ända sedan Metsä Botnia la ner sin fabrik 2009 har staden kämpat för att få något annat företag att etablera sig i Kaskö.

- Vi har så bra hamn, hamnområde och industriområde. Jag tycker att något borde nappa där.

"Månne inte det nappar för Kaskö"

I nästa års budget finns pengar reserverat för att anställa en näringslivsombudsman för en tvåårs period. Genom det hoppas man kunna få lockat arbetsgivare till staden som skulle ge arbetsplatser och inflyttning.

Kaskö kommer också fortsätta att avlöna en marknadsförings- och turismsekreterare på deltid. I år var första året en sådan jobbade för Kaskö och det visade sig vara ett lyckat drag.

- Jo det lyckades, vi hade bra med turister i somras och det är till stor del tack vare att vi hade en sådan aktiv marknadsförare, säger Häggblom.

Börjar du se något ljus i tunneln vad gäller Kaskös ekonomi?

- Jag ser nog ljus men jag är också en positiv människa. Men nu när det börjar gå uppåt för hela landet så månne det inte skulle nappa för Kaskö då också.

Nästa års budget innehåller ett årsbidrag på 535 000 euro och underskottet är minus 215 000 euro efter avskrivningar om 940 000 euro.

I fullmäktigesalen på torsdagskvällen diskuterades det också om man skulle utveckla samarbetet med grannstäderna Närpes och Kristinestad men man beslöt inget rent konkret.

Diskussion om artikeln