Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Rösta på årets musikhändelse!

Från 2016
Årets rocknyhet 2016
Bildtext Vad berörde dig under musikåret 2016?
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Året 2016 må annars gå till historien som ett uselt år när vi tänker på krig, politik och samhällsklimat, men inom musiken hände det i varje fall en hel del.

Sanni och Beyoncé bjöd på skandaler på tv, Gn'R och Spice Girls återförenades, Kent lade av, Axl Rose hoppade in i AC/DC, Saara Aalto i X-factor och Apulantas hamburgerreklam... Rösta fram årets samtalsämne! Vilken nyhet berörde dig mest? I januari går vi igenom resultaten av omröstningen i en specialsändning i Yle Vega, så dela gärna artikeln! Vi valde ut femton intressanta nyheter inom rock- och pop som skedde 2016 och nu är det din tur att rösta fram den allra största eller intressantaste musikhändelsen. I januari går vi igenom listan i Yle Vega och diskuterar respektive nyhet.

Men vilken grej var den allra största 2016?

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

1. Januari: Lemmy´s begravning på YouTube

Den största och hårdaste jappen sjöng på sista versen till “Killed by death” redan i december 2015 och Lemmy Kilmister dog den 28 december, strax efter sin 70:nde födelsedag på julaftonen. Motörhead spelade sitt tredje sista gig någonsin i Arenan i Helsingfors. Lemmys begravning ordnades spektakulärt nog den 9 januari i Los Angeles och minnesstunden sändes live på YouTube så alla fans världen runt kunde korka en Jack Daniel´s hemma vid sin dator och skåla för Lemmy. 280 000 fans följde med sändningen på YouTube medan kändisarna höll tal för ikonen vars stoft låg i en urna formad som Lemmys hatt på podiet tillsammans med hans boots. Ett fint och värdigt avsked som vi alla kunde delta i. Men kommer den här sortens YouTube-begravningar att bli ett fenomen eller var detta en unik händelse?

Lemmy Kilmister vid Roskildefestivalen 2010.
Bildtext Såg du Lemmys begravning på YouTube?
Bild: EPA/Anders Birch / ROCKPHOTO

2. Januari: David Bowies död

Blackstar hette David Bowies sista skiva som var pionjärens avskedsbrev och testamente från dödsbädden. Den stora allmänheten visste inte att Bowie var döende så beskedet om hans död den 10 januari kom som en chock för de flesta. Yle Vega bland många andra mindes tillsammans med lyssnarna David Bowies sagolika karriär i en lång specialsändning. Bowie blev 69 år gammal. Hur reagerade du på beskedet att han dött?

Bild: EPA/ANDY RAIN

3. Februari: Beyoncés Super Bowl-skandal.

Showerna under pausen i Super Bowl är stora händelser i USA och den här gången tog Beyoncé tillfället i akt den 7 februari med att göra ett politiskt ställningstagande för “black lives matter”-rörelsen och en hyllning till aktivisten Malcolm X. Beyoncé och hennes dansare klädde sig i militanta svarta uniformer och alla de kvinnliga dansarna hade stora afrofrisyrer under sina svarta baretter. Beyoncés egen uniform gick förståss i högklackat, svarta nätstrumpor och mikroshorts medan hon twerkade budskapet in på näthinnan för miljoner tv-tittare. Strongt och modigt ställningstagande eller ett sunkigt reklamtrick för hennes nya singel “Formation” med hyllning till tveksamma terrorist-metoder? Åtminstone väckte tilltaget starka känslor. Vad tyckte du?

Beyoncés skrev och mikrofon
Bildtext Borde Beyoncé hålla sig borta från politik?
Bild: EPA/TANNEN MAURY

4. April: Guns n’ Roses återförening

Allting började med att Guns n’ Roses ursprungliga logo mitt i allt dök upp på bandets officiella hemsida utan någon som helst orsak eller förklaring. Genast var spekulationerna igång om en återförening och ser man på, det som fansen väntat på i tjugo år gick i uppfyllelse. Den 1 april stod “riktiga” Guns n’ Roses på scen på Troubadour i L.A. Åtminstone nästan. Av originalbandets klassiska lineup turnerar nu Axl Rose, Slash och Duff McKagan medan trummisen Steven Adler bara gjort några korta gästinhopp. Izzy Stradlin tweetade att alla inte erbjöds lika lön så han avtackade. Sen stukade Axl foten och fick inleda stadionturnén sittande. Den 1 juli kommer “Not in this lifetime”-turnén till Tavastehus. Välkomna till djungeln eller välkomna till kyrkoparken? Är det här årets reunion eller ett urvattnat sätt att tjäna ännu mer miljoner åt bortskämda rockmiljonärer?

Logo
Bildtext Trodde du det sku ske?
Bild: Guns N' Roses

5. April: Prince död

Prince död den 21 april kom som en ännu större överraskning än David Bowies och som så många andra gånger var det droger som låg bakom. Gene Simmons från Kiss som är stort Prince-fan skrev något fult om knarkare på Twitter, vilket fick Paul Stanley (Kiss) att tweeta tillbaka fult åt Gene och sen blandade sig Genes fru i saken och läxade upp Stanley. Prince blev 57 år och hans död fick tydligt många att tappa fattningen. Hur tog du det?

Prince.
Bildtext Såg du Prince live?
Bild: Wikimedia commons.

6. April: Punken fyllde 40 år

Ramones debut släpptes den 23 april 1976 och The Damneds singel “New rose” släpptes den 22 oktober. Den 26 november släppte Sex Pistols singeln “Anarchy in the UK”. Här har vi mer än orsak att kalla 2016 för året då punken fyllde 40 år. Hur värdigt tycker du att punken har kommit in i medelåldern?

Punk
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

7. Maj: "Axl/DC"

Guns n’ Roses återförening skuggades litet av giganterna AC/DC när vokalisten Brian Johnson var tvungen att avbryta bandets Rock or bust-turné efter att läkarna varnat honom att han kan bli döv om han fortsätter. En och annan rev sig i förtvivlan i håret när primadonnan Axl Rose meddelade att han kan ställa upp (eller ner, för han satt ju vid den tiden på Dave Grohls tron med foten i gips) som vokalist och slutföra slutrakan av AC/DC:s turné. Men Axl kom, han såg och AXL/DC segrade inför hänförda fans och kritiker. Debutgiget var i Lissabon den 7 maj. Menvad händer nu med AC/DC? Borde de spela in en skiva med Axl på sång?

axl rose och angus young
Bild: © www.splashnews.com/ All Over Press

8. Maj: LOVE records 50 år-jubileum (11-12 maj)

Det legendariska finska skivbolaget LOVE-records grundades 1966 och upphörde 1979 men under åren de var verksamma gav de ut en enorm mängd musik. LOVE släppte allt möjligt udda, allt från kampsånger till barnmusik ocj jazz och i deras katalog finner vi massor av klassiker. En bunt samlingsboxar med samtlig singlar gavs ut 2016 och grundaren Atte Blom firades den 11 och 12 maj på Tavastia. Om inte annat så hade LOVE den coolaste skivbolagslogon någonsin. Vilka LOVE-klassiker äger du?

Atte Blom
Bildtext Atte Blom var med och grundade LOVE Records.
Bild: Yle

9. Juli: Spice Girls reunion

Ginger, Sporty, Scary, Posh och Baby Spice myntade begreppet “Girl power” på nittiotalet och liksom Guns n’ Roses återförenades tre av tjejerna från ursprungliga bandet. Den 8 juli kom pressreleasen. “GEM” kallar de sig nu och det är alltså Geri Halliwell, Emma Bunton och Melanie B som är med medan Melanie C och Victoria Beckham artigt valde att inte vara med. Men någon av dem pärklar säkert fult i kulisserna, eller vad tror du?

Spice Girls
Bildtext Är två av tre Spice Girls?
Bild: Diego Azubel / EPA / All Over Press

10. Augusti: “Sanni-gate”

Sannis musikvideo till låten “Vahinko” gjorde Helsingin Sanomats redaktör Jussi Lehmusvesi förbannad så han skrev en kolumnden 16 augusti om saken och ringde upp Sannis skivbolag för att fråga om de tycker det är lämpligt att Sanni i sin musikvideo har tonårsflickor och ännu yngre barn att mima till låttexten där hon sjunger om öl och att killen får “testa henne en gång” och att hon är glad över att vara ditt “misstag”. Att flirta med pedofili inom rockmusik är inget nytt men i det här fallet reagerade skivbolaget med att ta bort videon från YouTube. Fast nu finns den nog där igen. Gick Sanni för långt eller var det ett starkt budskap om tonårskänslor?

Sanni.
Bildtext Gick Sanni för långt i sin video?
Bild: Yle/Louise Lindberg

11. September: Apulantas hamburger-reklam

Det gick bra för Apulanta när deras förra basist Tuukka Temonen gjorde en dokumentär om bandet och en stor finsk hamburgerkedja hakade på med en egen måltid som marknadsfördes med dokumentären. Men rockjournalisten Nalle Österman grinade i september på sociala medier åt de icke köttätande punkarnas hamburgersamarbeteoch då tappade Toni Wirtanen och Sipe Santapukki fattningen totalt och drog var sin ärta upp i näsan. Var Österman elak mot Apulanta eller är det på riktigt så att det inte är helt punk med hamburgerreklamer?

Sipe och Toni från Apulanta.
Bildtext Hör punk och hamburgare ihop?
Bild: Yle / Camilla Fagerholm

12. Oktober: Bob Dylan fick Nobels litteraturpris

Halva litteraturvärlden jublade och halva svor fula saker när Bob Dylans som gubben ur lådan drogs fram ur hatten den 13 oktober när Nobelpristagaren i litteratur utsågs. Han är ju inte ens känd som författare utan låtskrivare! Nobel-priset kommer inte att vara sig själv efter det här och Dylan reagerade som han brukar med surmulen tystnad. Han dök inte ens upp på Nobel-middagen. Förstår du vad karln sjunger om?

Bob Dylan på en ceremoni för att motta en frihetsmedalj.
Bildtext Värdig vinnare?

13. November: Leonard Cohens död

Leonard Cohens sista skiva “You want it darker” var liksom Bowies sista platta ett slags avsked till livet och publiken. En vacker avslutning på en lång och fin karriär och den 7 november lämnade Cohen jordelivet. Han blev 82 år gammal. “Death of a ladies’ man” indeed. Hur minns du Leonard Cohen?

Leonard Cohen
Bildtext Tog du Cohens död hårt?
Bild: Sony Music

14. December: Saara Aalto i X-Factor

Att sätta ett datum för Saara Altos medverkan i brittiska X-Factor är inte så lätt, men den 5 december sjöng hon på Domkyrkans trappa viljet kanske kan ses som en milstolpe i hennes karriär. Den eviga tvåan kom även denna gång tvåa men hon gjorde ett stort intryck på både finska och brittiska tv-tittare och serverade kvällstidningarna med material under hela året. Är du lättad över att det eviga Saara Aalto-gnället nu är över eller ser du fram emot hennes nästa karriärsteg? UMK eller Master Chef Australia 2017?

Saara Aalto 5.12.16
Bildtext Glömmer Finland nu Saara Aalto?
Bild: Jonas Forsbacka, Yle

15. December: Kent lägger av

I väntan på Kents reunion-turné och skiva så fick Finland ta avsked av svenska indiegiganterna när de spelade i Helsingfors och Vasa i höstas. Kents allra sista gig var den 17 december i Stockholm. Vem skall nittiotalsnostalgikerna nu gå och se på? Eller borde Kent ha lagt avför länge sedan?

Kent
Bildtext Saknar du Kent?
Bild: Press / Kent

Gå också med i vår Facebook-grupp "Rockpoliserna" och fortsätt diskussionen där!

Diskussion om artikeln