Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Eftersnack frågar: Hjälper du Aleppo?

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 16:51.
Syriska familjer lämnar sönderbombade kvarter i östra Aleppo 29.11.2016
Bild: EPA/ALEPPO MEDIA CENTER

Eftersnack: Eftersnack 16.12.2016. Sidekick: Joel Backström.

Programmet är inte längre tillgängligt

Kriget i östra Aleppo har eventuellt gått mot sitt slut, men krisen är allt annat, precis allt annat, än över. Det skapar naturligtvis vanmakt och uppgivenhet också i omvärlden. Men vanmakt och uppgivenhet har aldrig hjälpt någon. Så nu är frågan då julen närmar sig: vad kan vi göra? Och gör vi ens det vi kan göra?

"Lättast" är det förstås att slå ifrån sig, och inte ta åt sig de rapporter som kommer till exempel från Syrien. Världen är hård och det finns inte mycket vi som individer kan göra, liksom.

Näst lättast är det att vara bekymrad och få ångest för världsläget. Att följa med nyheterna och skaka på huvudet och bli ledsen.

Tredje lättast, och den första på skalan som överhuvudtaget har ens en chans att påverka läget för de utsatta, är att öppna sin plånbok. Och det är här de flesta av oss har en möjlighet att göra något. Och fortfarande är det väldigt lätt (så länge man har en liten extra slant).

På skalan finns naturligtvis många andra saker. Till exempel att ha en genuin förståelse för varför det finns flyktingar i världen. Eller att öppna sitt eget hem. Eller att anställa en flykting. Eller att ta värvning i Vita hjälmarna eller Läkare utan gränser i Aleppo eller i en annan krishärd eller skriva till involverade politiker eller demonstrera för fred. listan är hur lång som helst. Men den här gången tänkte jag bara diskutera penninggåvor.

Kort och gott: Har du öppnat din plånbok för Syrien denna jul?

Själv märkte jag nämligen till min förskräckelse att jag inte gjort det. Visst har jag mina standardbetalningar till välgörenhet som går ut från kontot varje månad, men jag har inte gjort något extra just för Syrien förutom att surfa omkring där på den näst lättaste skalan (se ovan).

Det tycker jag är nästan oförlåtligt. Trots all den information som finns om läget i Aleppo har jag, liksom antagligen de flesta i det relativt välmående Europa, inte lyckats komma vidare från tvåan på lätthetsskalan.

Men julen, fridens och givmildhetens tid, är snart här och nu blir det ändring för min del. Nu är frågan om du ser på saken på samma sätt?

I dag i Eftersnack ska vi diskutera frågan men först behöver vi din input. Tyck till med en kommentar nedan och rösta i vår gallup, så spinner vi sedan vidare!

Eftersnack
Yle Vega fre kl. 15.03
Repris på Vega lör kl. 20.03
Yle Fem sön kl. 16.15
Livestream via bildlänken ovan.
Podden finns här

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln