Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Time out i Esbo - Skolorna i Bemböle, Smedsby och Rödskog får tidsfrist

Från 2016
Klocka på vägg, under den skylt med texten Bemböle skola.
Bildtext Tid behövs för att fatta ett genomtänkt beslut, tycker nämnden Svenska rum.
Bild: Jonas Blomqvist / Yle

Mera fakta behövs innan man kan fatta beslut om sammanslagningar och nedläggningar, slår nämnden Svenska rum i Esbo fast.

- Nu måste vi ta tid på oss och fundera på vad vi behöver på lång sikt och hur alla olika faktorer påverkar varandra, säger Kurt Torsell (SFP) som är ordförande för nämnden.

Förra veckan presenterades förslaget att Bemböle skola skulle slås ihop med Lagstads skola i Esbo centrum, att Smedsby skola läggs ner och att Rödskogs skola skulle flytta till Kalajärven koulus lokaler.

Nu är det alltså time out.

- Vi vill inte förhasta oss och göra oss av med något som vi om tio år kanske märker att vi trots allt skulle ha behövt, säger Torsell.

Visst hör det till beslutsfattarens vånda att man i något skede måste sätta stopp för utredningar och fatta beslut. Men väldigt raskt marscherat har det varit i det här fallet.

Kurt Torsell (SFP).

Man måste granska befolkningsprognoser för de olika delarna av Esbo noggrannare än man hittills har gjort, tycker Kurt Torsell.

- Tjänstemännen kommer nu att fundera på hur man går vidare härifrån, vilka utredningar som behövs och med hurdan tidtabell det ska ske.

Tycker du att man har gått för fort fram hittills?

- Nå jo, nog har man ju det. Visst hör det till beslutsfattarens vånda att man i något skede måste sätta stopp för utredningar och fatta beslut. Men väldigt raskt marscherat har det varit i det här fallet.

- Vi förstår att vi måste se över vårt hus med jämna mellanrum, men när vi gör det måste vi ha genomtänkta lösningar så att man inte plötsligt märker att man har gjort något tokigt.

Kurt Torsell

Torsell betonar att det är frågan om viktiga saker som kräver eftertanke.

- Det här berör hela svenskheten i Esbo. Om vi plockar bort en enhet påverkar det hela skolnätet. Vi har ganska glest med svensk service redan nu.

Kurt Torsell.
Bildtext Is i magen tycker SFP:s Kurt Torsell att det behövs.
Bild: Yle/Carina Bruun

Vad tror du, hur kommer det till slut att gå med skolorna i Bemböle, Smedsby och Rödskog?

- Det är omöjligt att säga. Det saknas ännu sådan fakta som jag absolut vill se för att jag ska vilja vara med om att fatta ett beslut. Så det kan jag inte svara på.

Föräldrarna vill blir hörda

En som är glad och försiktigt optimistisk är Hanne-Grete Christensen. Hon har tidigare berättat om de sorgliga stämningarna i skolan för en vecka sedan, när föräldrarna fick höra förslaget om att Bemböle skola ska slås samman med Lagstads skola.

Christensen är mamma till tredjeklassaren Oliver och förskoleeleven Emilia, som bägge går i Bemböle skola.

Då upplevde föräldrarna att de inte hade fått säga sitt. Nu finns det en chans till det, hoppas Christensen.

- Vi alla föräldrar tycker nog att det här är jättebra! Nu har vi tid att säga vårt. Vi vill bli hörda. Men det är klart att man inte vet hur det till slut går.

Heidi Abrahamsson och Hanne-Grete Christensen med sina respektive barn, en flicka och två pojkar.

Bemböle-föräldrar tänker kämpa för sina barns skola

Planerna på skolsammanslagningar väcker vrede och sorg.

Diskussion om artikeln