Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Läkare: Vanligare canceroperationer kvar på Vasa centralsjukhus

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 18:19.
Mikael Victorzon poserar i nyhetslandskapet vid Yle Österbotten.
Bildtext Mikael Victorzon.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Vanligare canceroperationer bör också i framtiden göras på mindre sjukhus, som till exempel Vasa centralsjukhus. Det säger professorn i kirurgi vid Vasa centralsjukhus, Mikael Victorzon, som tillsammans med två andra personer just nu utreder centraliseringen av cancerkirurgin.

Däremot kan sällsynta och komplicerade canceroperationer gott centraliseras till större sjukhus.

Det hela kommer att landa i en rapport till social och hälsovårdsministeriet som tidigare har föreslagit att kirurgiska operationsvården av cancer ska koncentreras till sjukhus med omfattande jour.

- Faktum är att vi i Vasa för länge sedan har centraliserat komplicerade och sällsynta cancerfall till större sjukhus. Inte är det någon vits att hålla på och sporta med fall som man har mindre än fem av per år som till exempel bukspottscancer, matstrupscancer, cancer i gallvägar och cancer i lever. Sådant har vi redan centraliserat, säger Victorzon.

När det däremot gäller vanligare cancerformer som man har över 100 fall av per år är det ingen poäng att centralisera tycker Victorzon. När det gäller de här operationerna tror han inte heller att man kommer att börja skicka patienter från Vasa till till exempel Seinäjoki.

- Cancer som vi har stor volym av, som bröstcancer och cancer i tjock och ändtarmen, där är det fullständigt huvudlöst att börja centralisera det. Det kommer vi inte att rekommendera. Till och med ministeriet börjar fatta att någonting måste ju de här stackars sjukhusen som blir utan omfattande jourstatus också ha.

Kan bli svårt att rekrytera

Ett problem som framförallt mindre sjukhus kan stå inför inom kort är svårigheter att rekrytera läkare. De sjukhus som ser ut att få omfattande jour har redan inlett rekryteringen av kirurger från andra sjukhus, skriver branschtidningen Lääkärilehti.

Det här kan underminera de mindre centralsjukhusens verksamhet.

- På kort sikt tror jag ingenting kommer att ändra, men på långsikt är jag bekymrad över hur det kommer att gå med rekryteringen av nya läkare. Det har inte varit så hemskt lätt annars heller. Då försämras gradvis verksamhetsförutsättningarna och så kan det falla på det på långsikt. På det sättet är nog jourstatusen viktig och innebär någon form av statusdegradering för Vasa centralsjukhus.

Enligt Lääkärilehti är det många kirurger som vill byta jobb för de är rädda att de kirurgiska ingreppen på sjukhus utan omfattande jour blir små och rutinmässiga.

- Det är klart, det är som att hänga lite löst med repet runt halsen hela tiden, så har det varit hela hösten. Visst påverkar det stämningen på arbetsplatsen. Alla är lite oroliga. Vasa är inte det enda sjukhuset som får den här statusen, det finns sju andra. På andra sjukhus har jag redan hört att det gått så långt att folk har sagt upp sig och sökt sig till andra ställen. Det har inte ännu drabbat Vasa.

Hur tänker du själv på din framtid?

- Jag vet inte om det hinner påverka min yrkeskarriär på något sätt. Jag ser med tillförsikt på att fortsätta.

Diskussion om artikeln