Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veterinärbranschen i förändring - växande kedjor dominerar

Från 2016
Veterinär Mikael Morelius (t v) förbereder en röntgenundersökning vid sin klinik i Sibbo.
Bildtext Veterinär Mikael Morelius (t v) förbereder en röntgenundersökning vid sin klinik i Sibbo.
Bild: YLE/Thomas von Boguslawski

Veterinärbranschen i Finland har genomgått stora förändringar de senaste åren. Privatägda smådjurskliniker har köpts upp av större kedjor, och en svensk kedja har snabbt blivit störst i landet.

- Kedjebildningen innebär en våldsamt stor förändring, säger veterinär Mikael Morelius på sin smådjursklinik i Nickby i Sibbo.

Han har varit i branschen sedan 1990-talet och jobbar också som klinisk lärare i veterinärmedicin vid Helsingfors universitet.

- Särskilt för små kliniker och allmänpraktiserande veterinärer är kedjorna en utmaning, säger han.

Märklig situation

Veterinärförbundets ordförande Kirsi Sario anser att situationen och utvecklingen inom branschen har varit märklig.

- Nästan hälften av de praktiserande veterinärerna i Finland jobbar nu för större företag och ganska få äger egna kliniker, konstaterar Sario.

En förklaring är att många äldre veterinärer har gått i pension och sålt sina kliniker till de växande kedjorna. Yngre och nyutexaminerade veterinärer saknar den erfarenhet och kundkontakt som krävs för att starta eget.

Svensk jättekedja dominerar

Den verkligt stora förändringen kom i fjol, då svenska Evidensia köpte upp de inhemska kedjorna Animagi och Univet. Konkurrensmyndigheterna hade vissa invändningar, men affären fick ändå grönt ljus.

Evidensias största ägare är det svenska riskkapitalbolaget EQT. Också finländska Intera Partners har en mindre post i bolaget.

Evidensia har nu 700 veterinärer och andra specialister på 30 orter i Finland och en marknadsandel på över 50 procent, enligt Veterinärförbundet.

Bulldogg på operationsbordet
Bildtext Alla djur behöver vård ibland, och vården har blivit dyrare.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Evidensia driver tre djursjukhus med jour dygnet runt, och betonar i sin marknadsföring att man erbjuder avancerad vård vid flera kliniker.

En prisjämförelse som Yle Nyheter har gjort visar att Evidensias kliniker ofta är det dyraste alternativet, oberoende av ort eller ingrepp. Evidensia uppger att man bara vill svara på kundernas förväntningar.

- Stora framsteg har gjorts inom veterinärmedicinen de senaste åren och vi försöker hela tiden utveckla vår service, säger Evidensias kommunikationsdirektör Kaisa Barkman.

Prisnivån och sysselsättningsläget oroar

Evidensia kan genom sin storlek påverka inte bara prissättningen utan också löne- och arbetsvillkoren inom branschen. Veterinärförbundet har redan tidigare uttryckt oro över den stigande prisnivån.

Samtidigt finns det ett växande överutbud på veterinärer i Finland. Allt fler finländare utbildar sig till veterinärer i Estland, och då de återvänder till Finland kan konkurrensen om lediga jobb vara överraskande hård.

- Vi kan redan se arbetslöshet bland unga veterinärer, säger Mikael Morelius.

Hur ska de yngre veterinärerna och de mindre klinikerna klara sig i konkurrensen?

- Det beror på hur de specialiserar sig. Också kundservice och god kundkontakt är ytterst viktigt.

Diskussion om artikeln