Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

En meter konstsnö väntar på utförsåkare i Åbo

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 15:27.
Hirvensalo slalombacke
Bild: Yle/Linus Hoffman

På fredag klockan 15 öppnas Hirvensalo slalombacke i Åbo för säsongen. Två backar har preparerats så att de är färdiga att ta emot utförsåkare: Tvåan och Barnbacken.

- Redan på torsdagen hade vi tre telemarkskidare som flera gånger klättrade upp och åkte ner, men nu startas liftarna också, säger Åbo slalomsällskaps styrelseordförande Jari Lehtinen.

Med fint väder kan det komma till och med 500 åkare redan på fredagen.

Enligt Lehtinen är det ovanligt att skidsäsongen i Hirvensalo kommer igång innan julen. Rekordåret 2003 var slalomcentret öppet i 134 dagar, och då öppnade man redan i november, men vanligtvis öppnar man först under mellandagarna eller efter nyår.

Jari Lehtinen från Åbo slalomsällskap intervjuas av Yles Minna Rosvall.
Bildtext Jari Lehtinen från Åbo slalomsällskap intervjuas av Yles Minna Rosvall.
Bild: Yle/Linus Hoffman
Tre munkar med vit glasyr och strössel väntar på utförsåkare i Hirvensalo skidcenters kafé.
Bildtext Munkar och kakao hör ihop med skidsäsongen.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Nu har det varit tillräckligt kallt under en vecka, så att man kunnat skjuta konstsnö. Dessutom fanns lite natursnö sparad från början av november. På det viset har man fått ett en meter tjockt lager med hårt packad snö.

- Flera skidcenter i norr sparar snö från säsongen innan, och kan med hjälp av den öppna säsongen mycket tidigare. I framtiden kommer det nog att vara möjligt i Åbo med.

Mycket görs på talko när det gäller Hirvensalo skidcenter, och som tur är finns det tillräckligt många som ställer upp också på natten för att se till snökanonerna.

De närmaste två veckorna får man ändå klara sig med den snö som nu finns i backen, för temperaturen verkar att hålla sig kring noll. Den ideala temperaturen för att använda snökanonerna är -5 grader.

- På grund av det varma vattnet i Erstan, blir här inte lika kallt som i Tykö, där Meri-Teijobacken redan har öppnat, men vi har ändå mycket besökare.

Hirvensalo skidcenter brukar ha kring 20 000 besökare under en säsong, men det varierar mycket beroende på snösituationen.

Radio Vega Åboland

8:00

Diskussion om artikeln