Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Önskas: Fler småbarnsföräldrar i lokalpolitiken

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 14:31.
Fullmäktige i Nykarleby behandlar bland annat frågan om skolstängningen.
Bildtext Fullmäktige i Nykarleby.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Många förtroendevalda väljer att hoppa av kommunalpolitiken på grund av den pågående landskapsreformen men många ser också kommunernas nya roll som en chans att påverka. På önskelistan finns fler småbarnsföräldrar.

I februari ska partierna lämna in listorna på vilka kandidater som ställer upp i kommunalvalet som hålls den nionde april 2017.

SFP i Österbotten har just nu ungefär hälften av de kandidater man vill ha inför valet.

- Många funderar många gånger innan de bestämmer sig om de ska ställa sig till förfogande och varför, säger Anci Jylhä, kontaktchef på SFP i Österbotten.

Också på FSD i Österbotten har man börjat fylla sina kandidatlistor. Rebecca Åkers som är tillfälligt ombud i Vasa tror att tidtabellen är lite ovan. Tidpunkten för kommunalvalet har flyttat från november till april.

- Vi börjar nu komma igång i alla kommuner, säger Åkers.

Rebecca Åkers på FSD.
Bildtext Rebecca Åkers.
Bild: Yle/Anna Ruda

Politiken sliter

En av dem som har valt att inte ställa upp i kommunalvalet nästa gång är socialdemokraten Steven Frostdahl från Nykarleby. Han har suttit invald i stadsfullmäktige i 16 år sedan år 2000 och har ställt upp i riksdagsvalet två gånger.

- Det är krävande om man är med på flera olika ställen. Då kan det lätt bli att man sitter på möte två eller tre kvällar i veckan. Och det blir sena kvällar, säger Frostdahl.

Frostdahl vill ägna sig mera åt sin familj, sitt jobb och sina studier. Han kan i det här skedet inte säga om han tar en paus eller om han lägger av med politiken för gott.

- Riksdagsvalen har varit tunga. Man tvingas vara allert hela tiden och man slits från sin familj. Därför sliter det på kropp och själ. Det är bra att i något skede ta ett steg tillbaka och fundera på vad som är viktigast och vad man vill göra, säger Frostdahl.

I Nykarleby slutar också de två andra socialdemokraterna Ronny Ingman och Ronny Norrgård.

Behöver småbarnsföräldrar

Anci Jylhä på SFP säger att partiet behöver fler småbarnsföräldrar på sin lista.

- När vi tittar på vad kommunens roll kommer att vara i framtiden så blir det småbarnsfostran, grundutbildning, andrastadiets utbildning, kultur och fritid viktiga frågor. Det är aldrig lätt att få småbarnsföräldrar att ställa upp, de funderar extra noga. Men vem ska föra deras talan om de inte ställer upp, säger Jylhä.

Anci Jylhä, SFP:s kontaktchef i Österbotten.
Bildtext Anci Jylhä.
Bild: Yle/Moa Mattfolk.

Anne Salovaara-Kero från SFP i Vasa tog en paus från kommunalpolitiken för familjens skull. Hon kom tillbaka inför den pågående perioden och nu ställer hon upp också nästa gång. Hon säger att det nog är en utmaning att kombinera familjeliv och det politiska livet. Familjen Salovaara-Kero har ett barn med funktionshinder och hennes man har ett skiftesarbete.

- Vi har lyckats pussla under den här perioden och jag antar att det ska gå också nästa period om jag får förtroende, säger Salovaara-Kero.

Kan få barnvakt

På grund av att familjen har ett funktionshindrat barn kommer en hemhjälp hem till familjen varje måndag när Salovaara-Kero ofta har stadsstyrelse- eller stadsfullmäktigemöte.

- Alla förtroendevalda har rätt till hjälp med barnskötsel från staden, säger Salovaara-Kero.

Hon har inte räknat hur mycket tid hon lägger ner på att förbereda sig inför mötena.

- Efter att barnen har lagt sig har jag möjlighet att läsa in mig. Nog hittar man den där tiden när det är någonting som intresserar en, säger Salovaara-Kero.

Hur mycket tid hon lägger på arbetet beror också på hur föredragningslistan ser ut, ibland är den tunnare och ibland är den lång. Ibland ringer hon upp en tjänsteman för att få mer information och inom SFP-gruppen i Vasa diskuteras ärenden.

- Nog talar vi ju flera timmar i veckan, säger Salovaara-Kero.

Vad blir kvar i kommunen?

Frågan är vad som blir kvar för de förtroendevalda att besluta över i och med att en stor del av social- och hälsovården flyttas över till landskapet.

- De som skulle ställa upp på grund av att de är intresserade av social- och hälsovård funderar nu om de ska ställa upp eller inte. Men det finns också de som tänker att det är nu man ska ställa upp för att kunna påverka, säger Rebecca Åkers.

- Jag tror att det kommer att ske ett ganska stort byte bland de förtroendevalda. Vi har ganska många som har suttit många perioder och som känner att de har gjort sitt. Det finns också de som har insett att kommunens roll ändrar och att man har möjlighet att vara med och påverka i de närdemokratiska frågorna, säger Anci Jylhä.

De viktigaste valfrågorna

Jylhä förutspår att bashälsovården, och hur man vill ha vården ordnad i kommunen, kommer att bli en viktig fråga i kommunalvalet.

- Skolfrågorna diskuteras mycket nu i kommunerna och så kan det dyka upp vad som helst som vi inte vet om nu, säger Jylhä.

Rebecca Åkers tror att social- och hälsovårdsreformen kommer att diskuteras också inför kommunalvalet, trots att kommunen inte kan påverka den.

- Vi kommer också att tala om valfrihet och offentligt ägande och det är inte så enkelt att förstå sig på. Annars tror jag att utbildningsfrågorna kommer att vara viktiga eftersom vi står inför stora reformer också där, säger Åkers.

Diskussion om artikeln