Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Felix och Nenne" minns tv-serien 16 med värme

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 16:08.
Man och kvinna sitter i soffa och håller upp bilder på sig själva
Bildtext Kasper Ramström och Silva Lillrank
Bild: Yle/ Eva Frantz

Hela 23 år har förflutit sedan tv-serien 16 hade premiär i dåvarande FST. I dag har serien publicerats på Yle Arenan, där samtliga nio avsnitt kommer att vara tillgängliga i ett helt år.

För fansen innebär detta en nostalgifest utan like. Men vad tycker de som hade roller i ungdomsserien?

- Man brukar ju säga att ”oj det har gått så snabbt” men i det här fallet känner man nog att 23 år gått, konstaterar Silva Lillrank som spelade rollen som Nenne.

Hon får medhåll av "Felix", alias Kasper Ramström.

- Det är otroligt vilka minnen som väcks till liv bara man hör signaturlåten, Vår tid e nu. Jag har inte lyssnat på den på evigheter, ändå minns jag precis vem som sjunger vad, hur det gick till vid inspelningen och så vidare.

Ungdomar i 16, Yle 1993
Bild: Yle kuvapalvelu

Det började med en annons

Att Lillrank och Ramström fick roller i det som skulle bli en kultförklarad ungdomsserie började med en annons.

- De sökte efter unga skådespelare till en tv-serie och så ordnades auditions, minns Kasper Ramström. Jag har ingen aning om vem som egentligen anmälde mig och hur det riktigt gick till, men jag fick rollen.

Silva Lillrank blev intresserad av teater under gymnasietiden och ville gärna spela med i ungdomsmusikaler.

- När jag hörde om provspelningarna för 16 var det helt klart för mig, jag ville med!

Ung kvinna med färggranna örhängen
Bildtext Silva Lillrank som Nenne
Bild: Yle

Kärleksbrev varje dag

Inspelningen av serien pågick sommaren 1992. Lillrank och Ramström vill minnas att skådespelarna alla var ungefär sexton år också på riktigt.

- Ja, jag var ju aningen äldre och hade precis tagit studenten, konstaterar Lillrank, och en av oss hade till och med körkort eftersom hon varit i USA.

Då serien visades på tv blev de unga skådespelarna stjärnor över en natt. Kasper Ramström minns att det var en omtumlande situation.

- Det hände inte så ofta att folk kom fram på gatan, men nog var det underligt för en 16-årig pojkspoling när det droppade in kärleksbrev på daglig basis!

- Det hände inte mig! utropar Silva Lillrank, jag antar att det var flickfansen som gjorde sådant mot pojkskådepelarna.

Ung man i grön skjorta
Bildtext Kasper Ramström som Felix
Bild: Yle

Skolturne med kravallstaket

16-gänget åkte också på en skolturné runt om i Svenskfinland, och då blev det ännu tydligare vilket enormt genomslag serien haft.

- Jag minns skolor där de satte upp kravallstängsel när vår buss körde in, skrattar Ramström. Och så stod våra snoriga knappt 20 år fyllda producenter i mörka rockar och försökte se tuffa ut. Det var helt tokigt! Men allt tog ju slut på några månader, ett halvår senare var jag en nobody igen. Så jag tror inte jag fick några men av det hela.

Silva Lillrank har fortsatt att arbeta som skådespelare och haft mängder av roller både på scenen och framför kameran. Ändå händer det fortfarande att hon blir igenkänd som Nenne från 16.

- Överraskande nog kan man fortfarande stöta på folk till exempel i biografkön som kommer ihåg en från 16. Det är ofta sådana som är lite yngre än jag och som väl såg serien i tiderna och fastnade för den.

Fortsatt bana inom kultur och media

Kasper Ramström fortsatte också med att stå på scenen, bland annat som sångare i a cappelagruppen FORK. Man kan rent av hävda att FORK inte hade existerat utan 16, eftersom alla de ursprungliga medlemmarna hade roller i serien. Också Silva Lillrank var tidigare sångare i FORK.

Flera av de som hade roller i 16 fortsatte på skådespelarbanan, bland annat Jerry Wahlforss, Max Forsman och Carl Gustav Wentzel. I den fiktiva skolans lärarkår hittades bland annat Ami Aspelund, Stina Rautelin och Riko Eklundh.

- Procentuellt var det ju otroligt många av oss unga som var med i 16 som fortsatte inom kultur- eller mediebranschen, konstaterar Kasper Ramström. I den lilla finlandssvenska kulturvärlden stöter vi ihop hela tiden och får några år sedan hade vi en 16-träff som mest gick ut på att vi satt och pratade gamla minnen.

Före sin tid

Att serien 16 nu publiceras på Yle Arenan är slutresutaten av en publikomröstning. Yle lät publiken rösta fram de tv-serier den helst ville se på nytt och 16 fick hela 17 000 röster.

- Det är ju helt otroligt, säger Silva Lillrank, det måste ju betyda att folk verkligen vill se 16 igen. Och visst hade den ju kvaliteter! Till exempel musikvideorna var någonting nytt. Det fanns ju inget youtube på den tiden, man såg kanske på MTV efter skolan. Men i 16 satsades det mycket på just musikvideorna i varje avsnitt.

- Jag tror att alla vi som var med i efterhand har insett att vi var lite före vår tid, säger Kasper Ramström. Det här var ju långt före fenomen som Glee och High School Musical, och det gjordes varken finsk- eller svenskspråkiga tv-serier för unga så vi fick en stor publik.

Skolfoto (iscensatt), Yle 1993
Bild: Yle kuvapalvelu

"En småkiva beige finlandssvensk vardag"

Lillrank och Ramström är osäkra på hur en nutida publik skulle ta emot 16.

- Jag kommer att se på serien med ett småleende. Den håller kanske inte riktigt dagens tempo, så unga i dag skulle nog tycka att 16 är väldigt långsam, säger Lillrank.

- De som är sexton år i dag är ju dessutom vana vid dyra produktioner i stil med Glee. Jag vet inte hur en småkiva beige finlandssvensk vardagsskildring som 16 skulle klara sig i den konkurrensen, för fastän den var oerhört påkostad på sin tid är de ungas förväntningar på tv-serier en helt annan i dag. Jag vet inte riktigt i vilket skede jag ska avslöja för mina barn att det finns en sådan här grej på Arenan, säger Kasper Ramström.

Här hittar du hela tv-serien 16!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln