Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tolvåring försökte spränga bomb på julmarknad

Från 2016
Julmarknaden i Ludwigshafen, Tyskland, fredagen 16.12.2016
Bildtext Julmarknaden i Ludwigshafen, Tyskland, fredagen 16.12.2016
Bild: EPA/UWE ANSPACH

En tolvårig pojke försökte spränga två bomber i Ludwigshafen, i sydvästra Tyskland. Pojken misstänks ha blivit radikaliserad av en okänd medlem av Islamiska staten. Det rapporterar tyska Focus.

Den första incidenten uppges ha inträffat den 26 november på julmarknaden i Ludwigshafen. Den tolvårige pojken ska ha placerat en ryggsäck med en hemmagjord spikbomb på marknaden, men sprängladdningen detonerade inte.

Enligt säkerhetskällor som Focus hänvisar till, placerade pojken samma ryggsäck i närheten av stadens rådhus den 5 december. En förbipasserande lade märke till ryggsäcken och kallade på polisen som tog hand om den.

Spränganordningen vid rådhuset ska ha bestått av en glasburk fylld av material från smällare. Spikar hade tejpats kring burken. Enligt polisen skulle anordningen ha kunnat börja brinna, men knappast explodera.

Agerade på uppdrag av Islamiska staten?

Den misstänkta pojken är tysk medborgare, född av irakiska föräldrar. Han misstänks ha radikaliserats av en okänd medlem av terrororganisationen Islamiska staten.

Enligt Focus kan han ha agerat på uppdrag av IS. I somras ska han ha övervägt att ansluta sig till IS i Syrien.

Både åklagaren i Karlsruhe och inrikesministeriet bekräftar att man utreder ärendet, men vill inte kommentera det närmare.

Pojken är inte ännu straffmyndig och uppges ha tagits omhand av sociala myndigheter.

Diskussion om artikeln