Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sirkkala skolas rektor: "Så här kan det inte fortsätta"

Från 2016
En tavelsvamp i ett klassrum
Bild: Yle/Nora Engström

Rektor Elise Kurtén vid Sirkkala skola i Åbo är kluven när det kommer till utredningarna kring en eventuell flytt av skolan. Hon poängterar att den nuvarande situationen inte är hållbar för skolan.

Åbo stad utreder för tillfället om Sirkkala skola tillsammans med S:t Olofsskolan och den internationella skolan i Åbo kunde flytta till Åbo yrkeshögskolas utrymmen på Smedsgatan 1 efter att byggnaden töms 2019.

Från stadens sida poängterar man att det handlar om att utreda olika alternativ. Elise Kurtén har deltagit i utredningsarbetet och hon har också bekantat sig med Smedsgatan 1.

- Just nu verkar fastigheten som en typisk fastighet som är byggd för unga vuxna studerande inte för barn i årskurs 1-6. Det finns långa korridorer och många klassrum, det är inte dagens melodi mera då man talar om barn i lågstadieåldern. Där fanns heller ingen skolgård och inga gymnastiksalar, poängterar Kurtén.

Rektorerna Nicke Wulff och Elise Kurtén
Bildtext Sirkkala skolas rektor Elise Kurtén.
Bild: Yle/Nina Bergman

Kan man få utrymmena mer ändamålsenliga genom en renovering?

- Det är klart att en hel del går att renovera, men då talar man inte om en liten renovering.

Vad är bäst ur Sirkkala skolas synvinkel?

- Jag är kluven på den här punkten. Den situation vi nu lever i är inte hållbar, vi har för lite utrymme, vi saknar centrala saker med tanke på undervisningen. Vi har heller inga utrymmen där personalen kunde samlas under dagen och det här märks på en ganska sliten och trött lärarkår.

- Jag tror att vi skulle vara nöjda med nuvarande stället om vi fick bort en viss byggnad mitt på gården och lite tillbyggnad. Frågar jag lärarkåren så är svaret ganska enhetligt, att vi ska fortsätta där vi är.

Diskussion om artikeln