Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Internetoperatören Skärgårdsnäten nära konkurs

Från 2016
Uppdaterad 19.12.2016 18:27.
Några tangenter i ett tangentbord
Bild: All Over Press

Ekonomin är körd i botten för internetoperatören Skärgårdsnäten Ab. Nu stiger Pargas stad in för att trygga uppkopplingen i skärgården.

Internetoperatören Skärgårdsnäten Ab bildades år 2002 av Houtskärs och Korpo kommuner och efter sammanslagningen såldes bolaget till nuvarande ägare Johan Skibdahl. Sedan sammanslagningen har bolaget byggt ut fibernätet med cirka 10,7 kilometer för egen räkning men det är fortsättningsvis Pargas stad som äger största delen av fibernätet i skärgården.

På stadsstyrelsens möte på måndag kommer staden att behandla framtiden för bolagets framtid. Ekonomin är körd i botten och framtiden är mycket osäker, säger Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén.

- Som viktigaste kund har vi en insyn i bolagets ekonomi och vår bedömning är att det krävs omedelbara åtgärder för att vi ska kunna säkra dels stadens dataförbindelser i staden men också förbindelsen för alla kunder i skärgården.

Pargas stad använder Skärgårdsnätets fasta fibernät för att ge både invånare och företag i skärgården en stabil internetförbindelse. Fibernätet behövs också för att staden ska kunna se till att datatjänster inom till exempel hälsovård och skola fungerar i skärgården.

Stadsdirektör Patrik Nygrén vill inte gå in på detaljer om vad som orsakat de ekonomiska svårigheterna utan hänvisar till Johan Skibdahl som är vd vid Skärgårdsnäten. Enligt föredragningslistan har bolaget hamnat i ekonomiska svårigheter bland annat på grund av en förlorad rättsprocess. Det Nygrén kan kommentera är att läget är allvarligt och att det kommer att bli fråga om konkurs om ingenting görs.

- Det är vår bedömning. Jag kan konstatera att det varit vissa olyckliga omständigheter som lett till att man nu har fakturor till andra parter som man inte klarar av att betala, säger Nygrén.

För att försäkra att internetförbindelserna i skärgården kommer att fungera utan avbrott vill Pargas stad nu gå in och köpa de fasta fibernätet på cirka 10,7 kilometer som bolaget byggt ut för 60 000 euro. Staden skulle också köpa ut Johan Skibdahl ur de aktier han äger i Skärgårdsnätet för 1000 euro. Pengarna skulle användas för att lösa bolagets skulder. Staden skulle också befria Skibdahl från det borgenansvar han åtagit sig för ett lån på 35 000 euro för Skärgårdsnätets räkning.

Staden vill sedan öppna nätet till andra tjänsteleverantörer för att höja intresset och marknadsvärdet för nätet. Att staden löser in och blir ägare i fibernätet i skärgården ger enligt Nygrén bättre förutsättningar för att hitta en trovärdig partner som ansvarar för driften och utvecklingen av nätet. Målet är att undvika en hotande konkurs som skulle få stora konsekvenser för nätkommunikationerna i skärgården.

Stadsstyrelsen i Pargas kommer att behandla Skärgårdsnätets framtid på sitt möte på måndag.