Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tim Sparv: Finland har för många egoister i landslaget

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 18:19.
Tim Sparv, Finland-Grekland, hösten 2014.
Bildtext Tim Sparv är inte nöjd med hur lagkamraterna betett sig under det tunga landslagsåret.
Bild: All Over Press

Jag blir förbannad, säger Tim Sparv som kräver att landslagskamraterna bär ett större ansvar. Han förstår till exempel inte hur hälften av spelarna lät bli att kolla igenom en videohemläxa.

Efter ett helt fotbollsår utan en enda seger fick Hasse Backe sparken som Finlands förbundskapten. Inget konstigt i sig, säger mittfältaren Tim Sparv – få tränare överlever en dylik resultatrad.

Men svensken ska inte bära hela skulden. Till exempel drog en skadeepidemi över landslagets startelva, vilket inte ens Brasilien eller Spanien skulle klara av, som Sparv uttrycker det.

– Det blir lite för mycket svartvitt i den här branschen. Huvudansvaret ligger på tränarens axlar, vilket blir lite fel. Jag tycker vi spelare ska se oss själva i spegeln, vi är definitivt delansvariga, säger han till Yle Sporten.

”Respektlöst”

Sparv medverkade i Slaget efter tolv i Yle Vega på fredagen (hela programmet hittas längst ner i artikeln) tillsammans med Lars Mosander och Juhavaltteri Salminen, och kritiserade bland annat en del landslagsspelare för att lämna stadion utan att prata med media efter förluster.

Det är helt enkelt en del av jobbet, konstaterar Sparv. Ännu mindre förståelse har han för videotränaren John Walls påstående att endast ungefär hälften av spelarna öppnade ett ca åtta minuter långt videoklipp de skickats som hemläxa från landslagsledningen.

– Om det stämmer är det bara för jävla dåligt, slår Sparv fast. Det är respektlöst mot vår tränarstab som suttit och klippt ihop klippen för att vi ska bli bättre som lag.

Tim Sparv, Finland-Rumänien, 2014.
Bildtext Sparv missade stora delar av det gångna fotbollsåret på grund av skador. Bilden från matchen Finland-Rumänien hösten 2014.
Bild: Petteri Paalasmaa / All Over Press

Han betonar att tiden tillsammans med landslaget är begränsad och att man måste utnyttja alla möjliga metoder för att nå framsteg.

– Vi har de här såkallade hemläxorna för att analysera våra matcher och utvecklas fastän vi inte är samlade. När man sen hör att vissa spelare inte tar det här ansvaret och inte bryr sig... Jag blir förbannad.

”Många lever i en bubbla”

Den erfarna tränaren och tränarutbildaren Lars Mosander, som nuförtiden leder Wasa Fotboll Akademi, märkte av samma trend då han jobbade som assisterande tränare under Sixten Boström i HJK för några år sedan.

– Spelarna upplevde det tungt att jobba med videoanalyser, de var inte vana vid det, säger Mosander. Men jag tycker det är svagt och väldigt oansvarigt av spelarna. Det duger inte.

Vad kunde då göras för att få spelare att bära mera ansvar i landslaget? Vi frågar Tim Sparv.

– Jag skulle gärna se att landslagsledningen tar in spelare som först och främst lägger laget i fokus och inte sig själva, svarar Sparv.

– Det är för många i denna generation som lever i sin egen bubbla, och enbart koncentrerar sig på sig själv och sin egen utveckling. För många är egoistiska.

Hasse Backe, Finland-Kosovo, hösten 2016.
Bildtext Ville alla spelare lyda avskedade Hasse Backe?
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Rykten kring Backes landslag lät förstå att en del spelare inte var villiga att verkställa svenskens försiktiga taktik. Det har Mosander ingen förståelse för.

– Spelar man i landslaget måste man förbinda sig till det sätt laget spelar. Endast genom att fungera ihop som lag, att alla jobbar mot samma mål, kan man nå framgång.

Problematisk befordran

Ny chefstränare är Markku Kanerva, som verkat inom landslaget i sex år som först Mixu Paatelainens och sedan Hasse Backes assisterande.

Journalisten Juhavaltteri Salminen ifrågasätter befordringen. Kritiken gäller inte Kanerva som person, utan konstellationen där den assisterande tränaren i två resultatmässigt misslyckade tränarteam tar klivet upp.

– Jag undrar vad han har för ansvar? I det här fallet fick Backe och tre av hans assisterande tränare gå, medan den fjärde blir huvudtränare. Man delar upp en tränarstab till vissa som har ansvar och vissa som inte har det. Jag fattar inte logiken.

Markku Kanerva, landslagstränare, hösten 2015.
Bildtext Markku Kanerva har vikarierat en sparkad chefstränare i sex landskamper.
Bild: Toni Koskinen / All Over Press

Lars Mosander håller med. Han betonar att han uppskattar Kanerva som tränare, men rent generellt ogillar han förfarandet.

– Jag hör ju till den gamla skolan som tycker att om huvudtränaren får sparken, så är det självklart att också jag avgår. Det finns inget annat alternativ.

”Kanerva populär bland spelarna”

Tim Sparv känner Markku Kanerva sedan länge tillbaka. Kanerva gav Sparv kaptensbindeln i U21-landslaget som historiskt tog sig till EM-slutspelet 2009, och efter det har de verkat tillsammans i A-landslaget.

– Man måste ändå ge ”Rive” att han varit väldigt lojal mot de chefstränare han jobbat under. Han har haft tålamod och förtjänar nu att på riktigt få en möjlighet att bygga nånting under en lite längre period. Hans osjälviskhet premieras.

– Han är väldigt noggrann, systematisk och teoretisk. Han tycker om sina möten och vill göra klart för alla spelare vad deras roller är.

Markku Kanerva, landslagstränare, hösten 2015.
Bildtext En av Kanervas styrkor är att skapa en fungerande lagsammanhållning.
Bild: All Over Press

Sparv berättar vidare att Kanerva även lägger stor vikt på det sociala utanför fotbollsplanen för att polera lagandan och sammanhållningen.

– Det är väldigt viktigt för Finlands förbundskapten just nu, inflikar Salminen som däremot ställer sig skeptisk till hur nationens fotbollsflaggskepp väljer en lots med så ringa erfarenhet av chefstränaruppdrag på herrnivå.

– Men det finns så mycket negativt kring finsk fotboll för tillfället som man på nåt sätt måste vända, och vad jag förstått är Kanerva populär bland spelarna, så det finns definitivt också positiva sidor.

Drömmen om slutspel lever

Såväl Markku Kanerva som Bollförbundets ordförande Pertti Alaja har deklarerat att huvudmålet under Kanervas treåriga kontrakt är kvalet mot EM-turneringen 2020.

– Jag tycker inte om det här som också fanns på Mixu Paatelainens tid att man satsar på nåt kval som ligger X antal år bort. Det är precis likadant nu, att man skaffar ett alibi fram till EM-kvalet, konstaterar Mosander.

Att inte gå in för att vinna genast från första början är fel väg att vandra, menar Mosander, som får medhåll av Salminen.

– Det är väldigt viktigt att Finland skapar en vinnarmentalitet. Det handlar inte så mycket om poäng utan mera en inställning att ”vi ska vinna”. Om det är realistiskt är en annan femma, men det är viktigt för framtiden att man vinner även nu.

Enis Alushi och Robin Lod, Finland-Kosovo, hösten 2016.
Bildtext Finland har tagit en poäng på fyra VM-kvalmatcher hittills. Den kom hemma mot Kosovo i september.
Bild: All Over Press

Segrar kommer först även för Tim Sparv. Fokus ska vara att vinna fotbollsmatcher – den vägen växer självförtroendet och utveckling sker.

– Jag minns att jag som ung spelare tyckte det var viktigt att spela fin och attraktiv fotboll. Nu skiter jag fullständigt i hur vi spelar så länge vi vinner matcher, säger Sparv som tror på EM-medverkan 2020.

– Jag skulle kanske inte säga att jag är obotlig optimist, kanske lite mer optimistisk än de flesta, men jag tror fortfarande på att vi under min tid ska kvala in till ett slutspel. Den drömmen lever fortfarande.

Lyssna på hela Slaget efter tolv, där även förtroendet för Bollförbundet och ordförande Pertti Alaja diskuteras, i klippet nedan.

Programmet är inte längre tillgängligt
Slaget efter tolv - dagens debatt: 16.12.16 : Vilken riktning ska fotbollslandslaget ta? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln