Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marjamäki eller Grönborg – vem lyckas bättre med sitt experimentlag?

Från 2016
Uppdaterad 17.12.2016 10:30.
Lauri Marjamäki ser bestämd ut.
Bildtext Marjamäkis Lejontrupp tar sig an ärkerivalen Tre Kronor i Moskva.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

EHT-turneringen har ofta risats för att de fyra nationerna inte ställer upp med de bästa lagen. Om man vänder på steken blir turneringen intressant just därför – speciellt när både Lejonen och Tre Kronor har gått in för att testa nya spelare i landslaget.

Finlands utgångsläge:

Lauri Marjamäki kan inte vara annat än nöjd med debutanternas insats i öppningsmatchen mot Tjeckien.

Förutom Roope Hintz som med sitt iskalla solomål tog upp Finland i en 3-1 ledning, visade Miika Koivisto, Ari Gröndahl och Henrik Haapala med en assist per man att de också är spelare att räkna med.

Sveriges utgångsläge

Rikard Grönborgs läge har minst sagt varit lika pressat. Besvikelse i World Cup och noll poäng i EHT-turneringen i Helsingfors för en dryg månad sedan.

Samma procedur som i Finland. Nästan hela laget byttes ut. Förväntningarna var noll, men laget lyckades få Rysslands starka trupp på knä.

Tre Kronor kör igen med fyra debutanter i A-landslaget: Sebastian Aho, Andreas Borgman, Fredrik Händemark och Oskar Lindblom. Den sistnämda stod för den viktiga kvitteringen i öppningsmatchen mot Ryssland.

Senaste mötet:

I EHT-turneringen i Helsingfors för en dryg månad sedan drog Finland det längre strået. Anmärkningsvärt är ändå att ingen av målskyttarna finns med i den nuvarande truppen.

Referentens tips:

Lejonens Miro Aaltonen var glödhet i matchen mot Tjeckien. Aaltonen har också flyt i klubblaget HK Vitjaz (14+23=37) och är definitivt en spelare att hålla ögonen på.

Månne Tapparas guldhjälm Henrik Haapala lyckas öppna målkontot i Moskva?

Tre Kronors debutant 20-åriga Oskar Lindblom gör en bra säsong i Brynäs (8+17=25) och lade in kvitteringsmålet mot Ryssland. Kommer säkert att visa sig på styva linan också i Moskva.

Erfarna forwarden Linus Omark, Teemu Hartikainens klubbkompis i Salavat Julajev Ufa, brukar bjuda på underhållande hockey och överraskande lösningar.

Vem drar det längre strået?

Lejonen, men det blir en tuff match. 3-2 efter förlängning.

Matchen sänds i TV2 med start kl. 10.55 och refereras på svenska av Anki Karhu.

Diskussion om artikeln