Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gott virke i Leifs violiner

Från 2016
Violinbyggare Leif Kronqvist i verkstaden
Bildtext Violinbyggare Leif Kronqvist i verkstaden.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Det är inte bara bra virke i Leif Kronqvists violiner. De låter också bra, så bra att det blev fyra topplaceringar med de instrument han deltog i violinbyggar-FM med i år.

Leif Kronqvist från Nykarleby har byggt och reparerat violiner sedan mitten av 1990-talet. Det handlar om ett hantverk där det tar lång tid att bli mästare. Det kan ta en månad att bygga en violin för Leif Kronqvist.

Lönn och gran är de viktigaste trädslagen

Lönn och gran är de viktigaste träslagen när det gäller violinbygge. Gran används i lådans lock och lönn i botten, även om också björk förekommer. Sargen och halsen görs också i lönn och då bör flammorna i lönnens struktur passa ihop.

Stallet på locket och ljudpinnen och basbjälken inne i lådan är viktiga komponenter för att få violinen att låta som den ska och de ska vara rätt placerade i förhållande till stallfötterna.

- Först måste förstås en bra låda byggas, en bra violin byggas och sen trimmas stallet och ljudpinnen in till sist. Basbjälken kan trimmas om men då måste locket öppnas på nytt.

Stämskruvarna på en av Leif Kronqvists violiner
Bildtext Stämskruvar.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

När det gäller de gamla italienska mästarnas violiner har det skrivits många böcker om lackens betydelse för ljudet i en violin. Hur viktig är lacken egentligen?

- Personligen tror jag kanske inte att det är så stor skillnad men det är inte så bra att lägga jättetjock lack, jag lägger så lite som möjligt, det är egentligen en dämpning.

- En del violinbyggare lägger propolis som kommer från bisamhällen på insidan av violiner men det gör inte jag.

Vad betyder priser i tävlingar?

Det är två grupper av domare som bedömer helhetsresultatet i en tävling. Den ena juryn bedömer själva violinbygget, den andra spelar instrumentet och bedömer ljudkvaliteten. Leif Kronqvist blev tvåa med sina violiner i höstens tävling.

- Jag hoppas att erkännandet betyder en del för marknadsföringen, det att man kan säga att man hör till den finska eliten på området.

Utvecklingen som instrumentmakare

Leif Kronqvist inledde sin bana som violinbyggare via en Arbiskurs i mitten på 90-talet.

- Jag fick ju ihop till en violin men sen har jag nog utvecklats jättemycket.

Några av Leif Kronqvists violiner
Bildtext Violiner.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Läromästare för Leif Kronqvist har Einar Pollars i Vörå och Jonas Borgmästars i Esse varit. Jonas Borgmästars kommenterade hastigt Leifs framgångar i fiolbyggar-FM.

- Jag fick hastigt ett samtal från Esse och Jonas gratulerade mig, han har ju själv varit väldigt framgångsrik i de här tävlingarna, han har ju vunnit.

- Det är väldigt bra att ha en sån läromästare, nära till.

Trivs du med att vara en violinbyggare?

- Det är nog en livsstil , inte blir jag rik men det är väldigt trevligt. Jag tror inte att jag byter yrke några fler gånger.