Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Upplagt för ett trist slut på Marjamäkis dystra höst

Från 2016
Uppdaterad 18.12.2016 15:20.
Programmet är inte längre tillgängligt

Lauri Marjamäkis första månader som finländsk chefstränare har varit motiga. Och årets sista landskamp blir allt annat än enkel: orutinerade lejon ställs på bortaplan mot ett ryskt lag med gott om storstjärnor.

Vad?

Ryssland–Finland, den sjätte och sista matchen i den ryska EHT-turneringen. Redan inför den sista omgången är det klart att Sverige vinner fyrlagsturneringen medan Tjeckien slutar sist. Lejonen och det ryska laget gör förutom poängen alltså också upp om andra platsen i turneringen.

När?

Söndag klockan 16.00. Matchen direktsänds i TV2 och på Arenan med referat på svenska av Christoffer Herberts.

Mötet mellan Sverige och Tjeckien startar innan dess klockan 12.00 och sänds live på Arenan med ett sammandrag i TV2 klockan 13.30, med Anki Karhu som kommentator på svenska.

Var?

Ispalatset i Moskva, samma hall där Finland en lördagseftermiddag i maj i år chockade hemmanationen och vann VM-semifinalen med 3–1.

Ingen av finländarna som fick istid i den matchen är med i laget i dag. I den ryska truppen hittas fyra spelare som medverkade i vårens semifinal: Pavel Datsiuk, Ivan Telegin, Stepan Sannikov och Anton Belov.

Finlands förutsättningar:

Med tre segrar och åtta förluster har Lauri Marjamäki fått en motig start som förbundskapten. Finland var det sämsta laget i World Cup och med fel resultat i dag är Lejonen också sist i EHT-tabellen efter höstens turneringar.

Finland har under Marjamäkis ledning glimtat till, men alltför ofta har spelet varit segt, sömnigt och ineffektivt. Lördagens 2–4-förlust mot Sverige var den senaste i raden av besvikelser. Finländarna gjorde enkla misstag och visade brist på koncentration då ett anonymt Tre Kronor tog en högst välförtjänt seger. Finlands två mål kom i power play och Lejonens spel i 5 mot 5 var under all kritik.

Framför allt är det de första perioderna som genomgående har varit tunga under Marjamäkis korta era. Finland har bara gjort mål i en öppningsperiod av elva möjliga.

Att kräva att Finland ska slå ett mer meriterat ryskt lag på bortaplan är att ta i. Vad chefstränaren däremot har rätt att kräva är bättre inställning än i går, och bättre beredskap från start.

Rysslands förutsättningar:

Rysk ishockey firar under pompa och ståt sitt 70-årsjubileum i helgen, och tanken var att A-landslaget skulle ta en bekväm seger i hemmaturneringen. De bästa spelarna är kvar från laget tog full pott i Helsingforsturneringen förra månaden, nu med sällskap av levande legender som Pavel Datsiuk och Ilja Kovaltjuk tillsammans med flerfaldiga VM-medaljbackar som Anton Belov och Jegor Jakovlev.

Men någon rysk första plats blev det inte, då Ryssland överraskande fick stryk av Sverige med 1–3 i torsdags. Samma Tre Kronor som två dagar senare också slog Finland med två puckar och säkrade turnerningssegern.

Lita på att ett stjärnspäckat Ryssland ändå vill avsluta med stil. Insatsen i 5–1-segern mot Tjeckien i fredags var bra, och nu har hemmalaget dessutom fått vila en dag längre än gästerna.

Miro Aaltonen gjort mål i fyra av de fem landskamperna han spelat.
Bildtext Miro Aaltonen har varit EHT-säsongens största finländska stjärna.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Håll koll på:

Miro Aaltonen, Finland
Fem mål på karriärens fem första A-landskamper. Aaltonen går från klarhet till klarhet och centern från Moskvaförortsklubben Vitjaz försöker fullborda sin suveräna landslagshöst med att fixa halvdussinet fullt.

Roope Hintz, Finland
Av lejonens nio landslagsdebutanter är det den yngsta som utmärkt sig allra mest i veckan. HIFK-aren Hintz öppnade målkontot i första matchen i torsdags och var Finlands bästa spelare i den andra matchen i går.

Utropstecknet:

Pavel Datsiuk med två Stanley Cup-titlar och Ilja Kovaltjuk med tio VM-turnerningar i all ära: Finland gör smart i att hålla ett extra öga på Rysslands yngsta spelare, Andrej Svetlakov.

CSKA Moskvas 20-åring har nämligen ett strålande saldo mot just Finland.

I JVM som avgjordes tidigare i år gjorde Svetlakov tre mål i hela turneringen, ett i gruppmatchen mot Finland och två i finalen mot juniorlejonen. Och gissa vem som med sitt första mål i A-landslaget blev segerskytt när Finland och Ryssland senast möttes förra månaden? Jodå, Svetlakov.

Tidigare möten:

Ryssland kom till novemberturneringen i Helsingfors med sitt yngsta landslag i EHT-historien, och ungtupparna sopade rent. En 5–1-seger i den första matchen mot Finland lade då grunden till den ryska succén. Hela tretton ryska spelare är kvar från den truppen, medan bara tre finländare gör andra raka EHT-turneringen.

Däremot har Finland faktiskt vunnit de tre senaste matcherna mellan länderna på rysk mark. Några veckor innan den klassiska semifinalsegern med 3–1 i våras hade Kari Jalonens lejon vunnit två raka träningsmatcher i Moskva, med 3–1 och 3–2.

Lejonen senast:

Anfallare:
25 Henrik Haapala – 15 Miro Aaltonen – 70 Teemu Hartikainen
82 Harri Pesonen – 23 Joonas Kemppainen – 13 Jesse Mankinen
62 Oskar Osala – 10 Roope Hintz – 20 Sakari Manninen
50 Simon Suoranta – 24 Jani Lajunen – 12 Joonas Nättinen

Försvarare:
28 Niko Peltola – 18 Sami Lepistö
21 Teemu Eronen – 6 Ari Gröndahl
4 Mikko Lehtonen – 2 Rasmus Rissanen
7 Niko Mikkola – 5 Miika Koivisto

Målvakter:
30 Harri Säteri
31 Joni Ortio

Rysslands uppställning:

Anfallare:
71 Ilja Kovaltjuk – 13 Pavel Datsiuk – 16 Sergej Plotnikov
43 Valerij Nitjusjkin – 8 Andrej Svetlakov – 7 Ivan Telegin
11 Sergej Andronov – 70 Vladimir Tkatjov – 94 Alexander Barabanov
88 Sergej Sjumakov – 87 Maxim Sjalunov – 39 Stepan Sannikov
18 Dmitrij Kugrisjev

Försvarare:
77 Anton Belov – 44 Jegor Jakovlev
55 Bogdan Kiselevitj – 92 Igor Ozhiganov
9 Viktor Antipin – 51 Alexej Bereglazov
4 Vladislav Gavrikov – 46 Ilja Ljubusjkin
21 Maxim Ospipov

Målvakter:
30 Igor Sjestijorkin
31 Ilja Sorokin
1 Igor Bobkov

Referentens tips:

Sverige lyckade överraska ett favorittippat ryskt lag, men två sådana magplask samma helg bjuder värdarna knappast på.

Det här ryska laget borde helt vara för bra för en finländsk trupp med nio landslagsdebutanter. 4–1 till Ryssland.

Diskussion om artikeln