Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska Yles serie om julmusik: Feliz Navidad/José Feliciano

Från 2016
Jose Feliciano på scenen
Bildtext Jose Feliciano uppträder ännu flitigt och varje år är Feliz Navidad en av de mest spelade jullåtarna.
Bild: EPA/PATRICK SEEGER

I en bra jullåt kan man säga det mesta på några meningar. Och i synnerhet om man sjunger både på spanska och på engelska. Så resonerade i alla fall José Feliciano då han en het sommardag 1970 började skriva på Feliz Navidad i Los Angeles.

Jose Feliciano var blind redan från födseln och han flyttade från Puerto Rico till New York med sina föräldrar då han var fem år gammal.

Han började musicera som väldigt ung och han hade ett bra musiköra och kunde lära sig svåra melodier utantill på gehör.

Övade 14 timmar varje dag

Hans första instrument var ett dragspel och som tonåring fick han en gitarr i present av sin pappa. Feliciano satt i sitt rum och kunde öva upp till 14 timmar per dag.

Han lyssnade på 50 tals rock, klassisk gitarrmusik och jazz. Och favoriterna var Andres Segovia och Wes Montgomery.

Senare tog han också lektioner av Harold Morris som hade studerat för Segovia. Av sångsolisterna var Ray Charles hans stora favorit.

Slutade skolan

Då Feliciano fyllde 17 år slutade han skolan och började uppträda på små klubbar. Och ryktet om den skickliga blinda sångaren och gitarristen spred sig snabbt och 1963 fick han sitt första skivkontrakt.

Senare träffade han producenten Rick Jarrard som föreslog för Feliciano att göra en egen version av Light my fire med The Doors. Den låten blev det stora genombrottet för Feliciano.

Samma år fick han äran att sjunga nationalsången, Star Spangled Banner, på Tiger Stadium i Detroit i samband med slutspelet i baseball.

Feliciano gjorde nationallåten på sitt eget sätt. Det var vid en tid då USA var mitt i kriget i Vietnamn och det var många som uppfattade Felicianos personliga version som en skymf.

Många blev upprörda och efter uppträdandet blev han till och med bojkottad av en del amerikanska radiostationer.

Jullåten som blev en stor hit

Men allt var glömt i november 1970 då han gav ut en julskiva med traditionella stycken som White Christmas The Little Drummer Boy och många fler av vilka ca hälften var instrumentala. Men öppningsspåret på skivan var en nyskriven låt.

Feliciano har senare berättat att det egentligen var producenten Jarrard som hade uppmanat honom att skriva en jullåt.

Det var i mitten av juni så jag började nynna på en melodi och lekte med orden Feliz Navidad som ju betyder god jul och då tänkte jag att José du ska inte enbart skriva den på spanska utan också på engelska. Gör jag det så får jag också radiostationerna att spela den, resonerade Feliciano.

Och egentligen är det inte mera text i den än Feliz Navidad próspero año y felicidad" som betyder ungefär God Jul och ett gott nytt år med lycka och framgång.

Och på engelska blev texten I want to wish you a merry Christmas from the bottom of my heart. Jag måste saga att jag har aldrig tänkt på det tidigare men faktum är att det inte finns mer en de korta meningarna i låten. Men Feliciano har under alla år lycktas med konststycket att få det att låta så mycket mera.

Feliciano i solnedgången

Jag har en gång upplevt José Feliciano på konsert en gång och det var i samband med Scandinavian Guitar Festival. Han satt ensam på en liten scen med Raseborgs ruiner i bakgrunden. Det var en varm och skön sommarkväll.

Och jag hade hoppats det hade varit möjligt att fånga ögonblicket då han ensam med sin gitarr sjöng Don´t let the sun catch you crying, samtidigt solen höll på att gå ned bakom skogsbrynet bakom Feliciano .

Det var ren och pur magi.

Mer om låten kan du höra i Vega Söndag med start kl 10.03

Men vad tycker du om julmusiken? Börjar man i allmänhet spela den för tidigt eller för sent? Borde den vara helt förbjuden på vissa platser? Hur mycket julmusik vill du höra i radion? Och har du någon speciell favorit som sällan spelas?

Skriv ner dina tankar här nedan och skicka till oss. Och har du en bild med någon form av julmotiv så publicerar vi gärna en sådan i anknytning till artiklarna. Kom ihåg att kolla att vi har rätt att publicera bilden. Skicka per mail till vega.musik@yle.fi

Musikredaktionens julkalender

Diskussion om artikeln