Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nu är det fest! En ny finlandssvensk tv-serie får snart sin premiär

Från 2016
Uppdaterad 19.12.2016 19:50.
Rollkaraktärerna Henrik Pettersson och Minnie Backlund i dramaserien Lola uppochner
Bildtext Lola uppochner får sin tv-premiär på Yle Fem den 28.12 kl 21.00.
Bild: Robert Nordström / Långfilm Productions

Tv-serien Lola uppochner är inspelad i finlandssvenskarnas favoritstad Ekenäs. Spänning, drama, svart humor och identifikation utlovas! Onsdagen den 28 december är det premiär på Yle Fem.

— Vi befinner oss i en småstad där alla tror att de kan ha sina hemligheter, men egentligen vet alla allt om alla. Och det finns många hemligheter, säger Ulrika Bengts som regisserat Lola uppochner. Hon har också skrivit manus tillsammans med dramatikern Annina Enckell.

— Det handlar som så ofta i Monika Fagerholms romaner om unga flickor. Men i manusarbetet trädde snart också männen fram, fadersfigurerna. Ett starkt tema för mig här är flickor och pappor, säger Enckell strax innan pressvisningen av första avsnittet.

Birger och Martin firar öppnandet av nya shoppingcentret i dramaserien Lola uppochner.
Bildtext Carl-Kristian Rundman och Mats Långbacka regerar över Flatnäs.
Bild: Robert Nordström / Långfilm Productions

— Alltså jag tycker det blev jättebra!

Det säger skådespelaren Carl-Kristian Rundman med eftertryck efter att ha tagit del av första avsnittet. Han spelar stadens mäktigaste man, stadsstyrelsens ordförande Birger Stenqvist i serien. Den medelålders Birger har ett förhållande med 16-åriga Ca, spelad av Mimosa Willamo.

Ca Bäck i dramaserien Lola uppochner
Bildtext Mimosa Willamo som Ca Bäck.
Bild: Robert Nordström / Långfilm Productions

— Den är konstig! Jag minns när vi började med inspelningarna i mars förra året och jag tänkte att manuset är konstigt, jag visste inte riktigt hur det ska bli, säger Willamo.

— Realism och mystik kolliderar. Här finns element av thriller, tragedi och komedi också. Det är en mycket ovanlig tv-serie, säger Rundman.

Flera andra skådespelare är på plats på den lilla biografen Andorra och det fanns en hel del eufori i luften efter att den röda ridån slöt sig om det första avnsittet. Bland annat syskonen Julia Korander och Willehard Korander, som båda har bärande roller i dramat säger att de knappt kan bärga sig tills de får se alla avsnitt. De sex entimmes avsnitten kommer att finnas tillgängliga på Arenan från och med den 1 januari.

Julia Korander, skådespelare i filmen Lola uppochner
Bildtext Julia Korander gör Cas mamma, den fattiga städerskan Ulrika som när poetdrömmar.
Bild: Yle/Peter Lüttge

— Jag är tagen av Ulrikas vision, säger för sin del författaren Monika Fagerholm. Det liknar min bok, men hon har gjort ett bildkonstverk av den. Fåglarna, fjädrarna - åh!

Anna Svanbäck och Ca Bäck i dramaserien Lola uppochner.
Bild: Robert Nordström / Långfilm Productions

— Det ser nog jävligt fint ut, säger också producenten Mats Långbacka, som också spelar en av fadersfigurerna i serien.

Ulrika Bäck och Ronald Rouhe i dramaserien Lola uppochner.
Bild: Robert Nordström / Långfilm Productions

I Flatnäs myglar maktens män och ordnar julfester för varandra med unga flickor från staden som "efterrätt". Under den glansbildsvackra ytan rör sig ruttnande hemligheter, men inte ens mord rubbar egentligen några cirklar. Alla tilldelas en roll och den är de tvungna att spela tills de dör. Eller tills de lämnar staden ...

Den 6-delade serien Lola uppochner är inspelad i Raseborg, bland annat i Ekenäs, som röstades fram till Svenskfinlands bästa småstad för någon vecka sedan här på Svenska Yle. Månne Flatnäs hade fått samma betyg?

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln