Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Göran Djupsund: Regeringen borde avgå

Från 2016
Uppdaterad 18.12.2016 17:45.
Göran Djupsund sitter vid ett arbetsbord.
Bildtext Göran Djupsund
Bild: Yle/Anna Ruda

Professorn i statsvetenskap vid Åbo Akademi, Göran Djupsund, går till hård attack mot regeringen efter uppgifter om att statsrådet förbisett justitiekanslern i lagberedningen.

På Twitter är Djupsund förundrad och skriver att han aldrig trodde att han skulle säga att Juha Sipiläs (C) regering borde avgå för att säkerställa rättsstatens fortbestånd – om det så ska hållas nyval.

I en intervju med Helsingin Sanomat på söndagen sade justitiekansler Jaakko Jonkka att den nuvarande regeringen sidsteppat honom för att undvika att ärenden granskas i riksdagens grundlagsutskott.

Många lagförslag har haft stora problem vad gäller grundlagsenligheten, sade Jonkka.

Kimmo Grönlund, även han professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi, frågar sig på Twitter om Finlands väg är Polens.

Oppositionen: Oroande och ofattbart

Också oppositionen har reagerat. De grönas ordförande, Ville Niinistö, undrar om statsminister Sipilä igen kommer att säga att Finlands rykte inte tar skada. Niinistö hänvisar till debatten om yttrandefrihet och uppståndelsen kring statsministerns förhållande till Yle.

Ordförande för riksdagens grundlagsutskott, Annika Lapintie från Vänsterförbundet, säger för sin del att det är mycket oroande och ofattbart om Jonkkas uppgifter stämmer.

– Det har varit mycket diskussion om justitiekanslerns roll och att han borde ta en aktivare roll i beredningen. Det här var tydligen hans svar varför hans arbete inte har synts tillräckligt bra, enligt honom. Det är förstås mycket oroväckande för det är uttryckligen justitiekanslerns uppgift, säger Lapintie.

Yle Nyheter har kontaktat justitie- och arbetsminister Jari Lindström (Sannf) som inte vill kommentera saken.

Önskar att regeringen ser sig i spegeln

Göran Djupsund säger till Yle Nyheter att regeringens handlande måste vara medvetet eftersom det pågått så länge.

– Det har kommit signaler om motsvarande brådska som har föranlett dåligt förberedda lagar från tjänstemän under de senaste månadernas och årens lopp. Det är först nu när justitiekanslern tar locket av grytan som det blir ytterst tydligt att regeringen har för stor brådska i sin reformiver.

– Man skulle självfallet önska att regeringen skulle se sig i spegeln och erkänna att vi har för bråttom, vi kanske borde ha ett annat tempo och se till att tjänstemännen på ministerierna får tillräckligt med tid att förbereda lagar så att de på alla sätt är korrekta när de kommer till riksdagen, säger Djupsund.

Samtidigt påpekar Djupsund att nyval inte är önskvärt eftersom det skapar onödig turbulens. Det är inte säkert att ett nyval skulle lösa upp alla knutar heller.

– Men det behövs några signaler så att regeringen kanske lugnar ner sig lite.

Vem ska värna om grundlagsenlighet?

Dessutom är det enligt Djupsund mycket alarmerande om den nuvarande regeringens handlande också påverkar grundlagsutskottets arbete.

– Grundlagsutskottet har hittills varit ett utskott där man nästan tagit av sig partislipsen och försökt måna mer om grundlagen än förhållandet mellan regeringen och oppositionen, förklarar Djupsund.

– I jourreformsärendet var det fem före att man gick till en omröstning där frontlinjen hade gått mellan regerings- och oppositionsföreträdare i utskottet. Om de politiska konstellationerna smyger sig in i grundlagsutskottet, vem ska då värna om att all lagstiftning följer grundlagen?

Artikeln uppdaterad 18.12.2016, klockan 14.55 och 17.05 med ytterligare kommentarer av Göran Djupsund.