Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Henriksson: Det handlar om rättsstatens vara eller icke vara

Från 2016
Uppdaterad 18.12.2016 17:02.
Anna-Maja Henriksson (SFP) i riksdagen.
Bildtext Anna-Maja Henriksson.
Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press

Håller regeringen på och tappar greppet helt? Det frågar sig SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson. Hon är dock inte beredd att i det här skedet kräva att regeringen avgår.

Justitiekansler Jaakko Jonkka vittnar om att regeringen struntat i hans åsikter när det gäller olika lagförslag.

- Det är mycket ovanligt att justitiekanslern uttalar sig i offentligheten. Och nu när han gör det är hans budskap oerhört bekymmersamt, säger Anna-Maja Henriksson.

Rättsstaten Finlands trovärdighet på spel

Regeringens och rättsstaten Finlands trovärdighet står på spel.

- Det vi i slutändan diskuterar är rättsstatens vara eller icke vara. Finland har alltid profilerat sig som en rättsstat och det här är en allvarlig törn, om det är så illa som justitiekanslern säger.

- Man kan inte förbise grundlagen för att nå sina politiska ändamål. Regeringen och statsminister Sipilä måste förklara sig.

- Håller regeringen på och tappar greppet helt? frågar sig Henriksson.

Vill höra Juha Sipiläs svar

Hon är dock inte i det här skedet beredd att gå så långt som professor Göran Djupsund och säga att regeringen bör avgå.

- Jag vill höra statsminister Sipiläs svar. Efter det får vi ta ställning till vad som är följande steg. Men situationen är mycket, mycket allvarlig.

Jonkka tonar ner uppståndelsen

Senare under söndag eftermiddag tonade justitiekansler Jaakko Jonkka ner uppståndelsen. Jonkka påpekar att det funnits problem i lagberedning också i tidigare regeringar.

- Uppståndelsen har fått ett eget liv, skriver Jonkka i ett e-postmeddelande till Yle Nyheter och tillägger att det inte längre motsvarar det han sade i intervjun.

Inga jurister i Sipiläs regering

Det finns inte en enda jurist i regeringen Sipilä. Något som givetvis påverkar arbetet med lagförslagen.

- Det är ytterligare en orsak att lyssna ordentligt på justitiekanslern. Alla regeringar ska naturligtvis lyssna på kanslern men en regering utan jurist borde vara ännu mer mån om att ta till sig det som justitiekanslern säger, säger Anna-Maja Henriksson.

Jari Lindström (Sannf) sköter både uppgifterna som justitie- och arbetsminister och är laborant till utbildningen. Yle Nyheter har kontaktat justitie- och arbetsminister Jari Lindström (Sannf) som inte vill kommentera saken.

Kravet på att det ska finnas jurister i regeringen slopades i grundlagsreformen 2000.

Diskussion om artikeln