Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dags att stanna upp en stund - sinnesfrid för stressade utlystes

Från 2016
Publiken lyssnar på utlysningen av sinnesfrid vid Lappvikens sjukhus
Bildtext Sinnesfriden utropades från övervåningen i det gamla sjukhuset.

Många finländare har svårt att stanna upp och koppla av. Vi blir allt mer stressade av ett konstant informationsflöde och höga prestationskrav.

Därför utropar projektet Lappvikens källa sinnesfrid på tre språk vid det gamla sjukhusområdet i Lappviken i Helsingfors.

Projektet är en del av Föreningen för mental hälsa och man jobbar för att främja mental hälsa och hålla liv i sjukhusområdet. Katja Liuksiala, planerare vid Lappvikens källa, vill påminna om att stanna upp i tillvaron.

- Det är en krävande tid vi lever i och före julen är det bra att stanna upp lite och tänka på vad som är viktigt, säger Liuksiala.

Kristian Wahlbeck som är utvecklingsdirektör vid Föreningen för mental hälsa håller med om att finländarna behöver mer sinnesfrid för att förbättra den psykiska hälsan.

- Definitivt. Vi behöver mycket mer sinnesfrid och medvetenhet om nuet, säger Wahlbeck.

Han menar att det räcker med att stanna upp en riktigt kort stund och känna efter vad som finns runtom oss och vilka färger, dofter och ljud vi uppfattar.

Oroligt världsläge ökar stressnivån

Liuksiala menar att det är sociala medier och flödet av våldsamma nyheter som gör oss så stressade.

- Man kanske aktivt försöker att inte tänka på Aleppo och Syrien men oroliga nyheter finns överallt och jag tror att människan inte totalt kan stänga sådana saker ute, säger Liuksiala.

Hon menar att sociala medier gör redan små barn oroliga och att olika verktyg för att lugna ner sig därför behövs mer än någonsin.

Liuksiala säger att ett enkelt sätt att öka det psykiska välmåendet och slappna av är att vistas i naturen. Hon tycker att man i Finland inte tillräckligt utnyttjar den natur som finns.

Emmi Sulander har har kommit för att lyssna på utlysningen av sinnesfriden. Hon menar att prestationskraven i samhället är väldigt höga och det gör att vi är konstant stressade.

- Vi har så bråttom i vardagen att vi inte har tid att lugna oss och göra saker som gör oss glada, säger Sulander.

Efter att sinnesfriden utropats i mikrofonen från andra våningen i sjukhuset leder Liuksiala en enkel yogaövning för publiken.

Diskussion om artikeln