Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Evakueringen av Aleppo avbryts igen

Från 2016
Röda halvmånens ambulanser evakuerade civila från östra Aleppo 15.12.2016
Bild: EPA/GHITH SY

Evakueringarna av civila och rebeller från östra Aleppo och byarna al-Fu'ah och Kefraya avbryts på obestämd tid av säkerhetsskäl. Det rapporterar det oppositionella människorättsobservatoriet Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Evakueringarna avbryts på obestämd tid efter att bussar ämnade för att evakuera civila i al-Fu’ah och Kefraya, som belägras av rebeller, attackerades och i vissa fall brändes.

Enligt SOHR har en bussförare dödats i attacken. Det behövs säkerhetsgarantier för att evakueringarna ska kunna återupptas, säger SOHR.

Bräcklig evakueringsplan

Enligt FN:s uppskattningar finns det omkring 40 000 människor kvar i de belägrade östra delarna av Aleppo, men siffrorna varierar.

Omkring 8500, av dem cirka 3000 rebeller, kunde lämna staden i torsdags då evakueringarna inleddes. De avbröts redan följande dag, eftersom den syriska regeringen hävdade att rebeller försökt smuggla ut gisslan och tunga vapen från staden.

Dessutom ville regeringen evakuera civila också från al-Fu’ah och Kefraya. Rebellernas motkrav blev då att också invånare i de av regeringen belägrade byarna Zabadani och Madaya skulle evakueras.

På lördagen rapporterades att parterna hade kommit överens om att fortsätta evakueringen från östra Aleppo parallellt med evakueringar av sjuka och skadade från Kefraya och Foua och vissa från Zabadani och Madaya.

Diskussion om artikeln