Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN försöker komma överens om Aleppo igen – tusentals fått lämna staden

Från 2016
Uppdaterad 19.12.2016 15:16.
Barn lekte i stadsdelen Salah al-Din i östra Aleppo 16.12.2017
Bildtext Barn lekte i stadsdelen Salah al-Din i östra Aleppo 16.12.2017
Bild: EPA/STR

FN:s säkerhetsråd ska på måndagen rösta om en ny resolution om att skicka FN-observatörer för att övervaka evakueringen av Aleppo. Kring 3000 människor rapporteras ha fått lämna östra Aleppo sen söndag kväll, men många väntar fortfarande.

Ryssland hotade på söndagen att lägga in sitt veto mot ett franskt förslag till resolutionstext om observatörer för evakueringarna. Senare lyckades man förhandla fram ett nytt kompromissförslag som både USA och Ryssland uttryckte försiktig optimism för.

Enligt USA:s FN-ambassadör Samantha Power skulle man snabbt kunna skicka ett hundratal FN-observatörer till östra Aleppo, förutsatt att resolutionen röstas igenom på måndagen.

- Texten innehåller alla element för en trygg, säker och värdig evakuering och för humanitär hjälp till dem som väljer att stanna i östra Aleppo, sade Power om kompromissförslaget.

- Jag tycker vi har fått fram en bra text och vi kom överens att rösta i morgon, sade hennes ryske kollega Vitalij Churkin.

3000 evakuerade ur östra Aleppo

Sent på söndag kväll kunde fem bussar med evakuerade lämna östra Aleppo och de ska ha kommit fram till rebellhållna al-Rashideen, strax väster om Aleppo på natten.

Enligt obekräftade uppgifter ska det ha handlat om kring 350 människor som äntligen kom iväg.

- De evakuerade var i fruktansvärt tillstånd sade Ahmad al-Dbis, en läkare som är med och koordinerar en del av evakueringarna.

- De hade inte ätit, de hade ingenting att dricka, barnen hade blivit förkylda och de hade inte ens kunnat gå på toaletten.

Evakueringen uppges ha fortsatt hela natten.

Al-Ddis meddelade måndag förmiddag till nyhetsbyrån AFP att flera bussar har fortsatt att anlända och att tusentals människor har fått lämna rebellenklaven i östra Aleppo.

Statlig syrisk tv uppgav att då de fem bussarna äntligen kom iväg så var fortfarande ungefär 15 000 människor samlade på ett torg i väntan på att evakueras.

Det är fortfarande oklart vilken grupp som saboterade gårdagens tilltänkta evakueringar. Evakueringarna avbröts då evakueringsbussar attackerades och sattes i brand utanför de två rebellbelägrade byarna Foua och Kefraya, som omfattas av evakueringsplanen.

Det kan ha handlat om Fateh al-Sham, tidigare känd som Nusrafronten, eller någon annan jihadistgrupp.

Kring 500 människor ska ändå under natten till måndag ha fått lämna byarna. Det uppges främst vara frågan om barnfamiljer, sjuka och skadade.