Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

500 anmärkningar om planerad järnhandel i kulturcentrum - förslaget godkänns knappast

Från 2016
Terrassen utanför Konepajan Bruno.
Bildtext Protesterna är stora mot att järnhandeln Bauhaus flyttar in där kulturcentret Konepajan Bruno nu finns. En protestlista på nätet har samlat över 9 000 namn.
Bild: Yle/Ylva Perera

Planen på järnhandeln Bauhaus i Vallgård i Helsingfors har lett till 500 anmärkningar till stadsplaneringskontoret. Antalet bedöms som ovanligt många. Stadsplaneringsnämndens vice ordförande Osmo Soininvaara (Gröna) tror att planen på en järnhandel går i stöpet.

Området ägs av statens järnvägar VR, som har haft en maskinverkstad där. Nu finns kulturcentret Konepajan Bruno i en gammal monteringshall på området. I hallen ordnas olika kulturevenemang och där finns loppmarknader och caféer. VR har ansökt om undantagslov från områdets detaljplan för att den tyska järnhandelskedjan Bauhaus ska kunna flytta till monteringshallen där Konepajan Bruno nu finns.

Antalet anmärkningar är klart fler än vanligt. Normalt kommer det en eller två anmärkningar om undantagslov.

Janne Prokkala, stadsplaneringskontoret

- Antalet anmärkningar är klart fler än vanligt. Normalt kommer det en eller två anmärkningar om undantagslov. Inte heller när det handlar om normala detaljplaner får staden ta emot så här många synpunkter, säger Janne Prokkola, byråchef vid stadsplaneringskontoret i Helsingfors till Yle Helsinki.

Stadsplaneringskontoret efterlyste å andra sidan synpunkter i en vidare krets än normalt då man publicerade en tidningsannons för att få in synpunkter på planerna.

Kulturcentret sägs locka turister

Största delen av dem som har gjort anmärkningar motsätter sig att en levande stadskultur försvinner och man anser att ett kulturcentrum lämpar sig bättre än en järnhandel i en värdefull industrimiljö. Den lite ruffiga kulturmiljön anses också kunna locka turister.

Det finns också en oro över hur det går med områdets småföretagare om Bauhaus etablerar sig på området. Planen är att VR i samband med detaljplansändringen ska sälja monteringshallen, måleriet och eltågshallen till den tyska järnhandelskedjan. I anmärkningarna lyfts också fram en oro över att kund- och servicetrafiken till järnhandeln inverkar skadligt på tryggheten och trivseln i området.

Enligt stadsplaneringskontoret kan järnhandeln flytta till området utan att det skapar trafikproblem. Stadsplaneringskontoret skriver i sitt svar på en anmärkning att i och med att Bauhaus vill etablera sig så här centralt torde målsättningen vara att öka antalet kunder som åker kollektivt till affären.

Soininvaara: Planen godkänns knappast

Stadsplaneringskontoret föreslår att undantagslovet godkänns, men med vissa villkor. Ett villkor är att områdets byggnadskonstnärliga och industrihistoriska värden bevaras. Arbetet på området bör göras i samarbete med Museiverket.

Stadsplaneringsnämnden behandlar frågan på tisdag. Enligt nämndens vice ordförande Osmo Soininvaara (Gröna) kommer undantagslovet knappast att godkännas.

I sig är det bra om järnhandeln Bauhaus etablerar sig mer centralt och inte finns otillgängligt för kollektivtrafiken, men platsen är fel.

Osmo Soininvaara, De gröna

- En så här stor förändring kan inte göras genom ett undantagslov. Det används för mindre ändringar. Det här är en dramatisk förändring. I sig är det bra om järnhandeln Bauhaus etablerar sig mer centralt och inte finns otillgängligt för kollektivtrafiken, men platsen är fel, säger Soininvaara.

Soininvaara tror att en järnhandel på området skulle leda till mer trafik och bilar som parkerar på spårvagnsspåren, vilket i sin tur försvårar spårvagnstrafiken.

Kulturcentret Konepajan Bruno öppnade i juni 2015. Arkitekt Bruno Granholm ritade maskinverkstaden i slutet av 1800-talet.

Diskussion om artikeln