Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förädling av björksav i det gamla ysteriet i Vörå

Från 2016
Valios fabrik i Kaitsor
Bildtext Nu får man byta ut Valios skyltar vid det gamla ysteriet i Kaitsor, Vörå. Arctic Birch inleder förädling av björksav i det gamla ysteriet i Kaitsor, Vörå. Arkivbild.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Det blir björksav för hela slanten i Valios gamla ysteri i Kaitsor i Vörå. Det lokala företaget Arctic Birch har köpt de gamla ysterilokalerna i Kaitsor av Valio.

I ett pressmeddelande berättar Kim Finne och Samule Granholm, två av företagets ägare, att efterfrågan på finländsk björksav ökar globalt sett. Fastigheten i Kaitsor ska användas för att samla in och förädla björksaven.

Arctic Birch kommer att samarbete med lokala markägare. Under tappningssäsongen kommer företaget att sysselsätta personal med olika uppgifter. Exakt hur många anställda som man kommer att sysselsätta går man inte in på i det här skedet.

Fastigheten som företaget nu köpt av Valio är 9 500 kvadratmeter stor. Arctic Birch kommer inte att fylla alla kvadratmetrar och öppnar därför upp för möjligheten att skapa ett livsmedelskluster i Kaitsor.

Fastigheten är sedan tidigare byggd och godkänd för livsmedelsproduktion. Men man välkomnar också entreprenörer inom andra områden än livsmedelsbranschen.

Diskussion om artikeln