Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Avtalet undertecknat - fritt fram för sjökabel till Hangö

Från 2016
Uppdaterad 21.12.2016 08:42.
Cinia Group lägger ner havskabel till Tyskland i Finska viken.
Bildtext Sjökabelns förgrening till Hangö ska vara klar år 2018.
Bild: Cinia

Nu är det klart att den hypersnabba datasjökabeln mellan Tyskland och Finland får en förgrening till Hangö. Det statliga företaget Cinia undertecknade i fredags ett samarbetsavtal med det nya västnyländska företaget C-Fiber Hanko.

Bolaget C-Fiber Hanko med elva lokala aktörer vill se till att Hangö och Raseborg ska bli en betydelsefull knutpunkt för datatrafik tillsammans med Frankfurt, Stockholm och Helsingfors.

Tanken är alltså att den dataintensiva industrin ska öka och att datacentraler ska kunna etablera sig i regionen. På det här sättet ska området bli mer attraktivt för nya företag och livskraften i städerna ska förbättras.

Hangö vill att området som tidigare avändes för importbilar ska bli ett område för företag som kan vara en del av en datacentral. I Raseborg ska ett motsvarande område finnas i Horsbäck.

Färdig 2018

C-Fiber Hanko består av elva västnyländska aktörer och har Hangö som hemort. Aktörerna är Ekenäs Energi, Karis Telefon, Andelsbanken Raseborg, Hangö stad, Raseborgs Utveckling, N3M Group, Hangö hamn, Ekenäs Sparbank, Forcit, XLT-Systems och privatpersonen Björn Siggberg.

C-Fiber Hanko satsar tre miljoner euro i samarbetet med Cinia. Planen är att förgreningen tas i bruk i början av år 2018.

Cinias mål är att erbjuda snabbare och pålitligare dataförbindelser och tack vare dem nya affärsmöjligheter till hela Finland.