Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny telefonlinje för våldsoffer öppnar i dag

Från 2016
Uppdaterad 19.12.2016 13:48.
En knytnäve och en flicka i bakgrunden.
Bild: CC

En ny telefonlinje för personer som fallit offer för våld i nära relationer öppnar på måndagen. Nollinjen betjänar anonymt på finska, svenska och engelska.

Telefonen betjänar, förutom kvinnor och män som utsatts för våld eller hot om våld i parrelationen, också deras anhöriga. Dessutom ger man också råd till yrkespersoner och myndigheter som behöver råd.

- Det är frågan om att få någon att diskutera med. De som svarar är professionella och känner till våld i nära relationer, säger Helena Ewalds, utvecklingschef på Institutet för hälsa och välfärd.

Finansieras av brottsofferavgiften

Krishjälparna hänvisar också vidare och ger råd om var man kan söka hjälp. Nollinjen betjänar dygnet runt, samtalen är gratis och man behöver inte uppge namn eller några bevis för det man berättar.

- Det är första gången vi har en sådan här telefonlinje som är öppen dygnet runt, sju dagar i veckan. Den är också nationellt koordinerad, något som inte funnits tidigare, säger Ewalds.

Praktiskt sköts telefonlinjen av den politiskt och religiöst obundna föreningen Setlementti Tampere ry. Nollinjen finansieras av justitieministeriet, genom den så kallade brottsofferavgiften – en avgift som betalas av gärningsmän. Syftet med brottsofferavgiften är att utöka statsfinansieringen av stödtjänster för brottsoffer.

Numret till Nollinjen är 080 005 005.

Justitie- och arbetsminister Jari Lindström (Sannf) invigde Nollinjen på måndagen.

Artikeln uppdaterades 19.12 2016 klockan 13.37 med Helena Ewalds kommentarer.

Diskussion om artikeln