Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Isela och Nikolaus

Från 2016
Uppdaterad 19.12.2016 15:39.
Isela Valve med sin egen "Ken-Nikolaus"
Bild: Hedvig Långbacka

-Min Gud har mycket humor och har överseende med mig! Och varje gång jag börjar pyssla med något blir resultatet på något sätt andligt eller religiöst.

Det berättar Isela Valve, som har en lång karriär som bibliotekarie och barnboksförfattare bakom sig, men som för många är känd också för sin förmåga att skapa vackra ting ur vardagliga saker. Hon har bl.a. en fantastisk samling målade stenar - små, vid de åländska stränderna plockade stenar blir med några enkla penseldrag till madonnor, helgon, Jesusbarn, nunnor.

Isela håller i sin hand tre målade stenar - en amdonna, en nunna och en präst.

I jultider blir den helige Nikolaus extra intressant - det är ju han som är ursprunget till den på märkliga vägar genom tiderna framvuxna Santa Claus. Legenden om Sankt Nikolaus berättar om biskopen i det bysantinska Myra (i nuvarande Turkiet). Om honom berättades det bland annat att han räddat staden från hungersnöd genom att helt enkelt ta säd från skepp som stannade i Myra på sin väg mot huvudstaden Konstantinopel, och ge åt de fattiga. Mirakulöst nog tog säden i skeppen aldrig slut hur mycket han än tog.

Tog av de rika....

-Han var en tidig socialist, en Robin Hood-figur, berättar Isela. Men anknytningen till vår tids julgubbe kommer från en annan legend om honom. Han hade en fattig granne som hade tre giftasvuxna döttrar. På denhär tiden var det dyrt att gifta bort sina döttrar - var man alltför fattig var alternativet för de stackars flickorna att jobba på horhus.

Men Nikolaus gav i största hemlighet tre guldklimpar åt den fattige grannen, smög in dem på natten i mörkret. Då kunde grannen gifta bort sina döttrar och han lyckades också lista ut vem som gett de tre gåvorna.

-Jag har gjort en ikon med Sankt Nikolaus och där finns som hans kännetecken brödkakor, som ju syftar på undret med säden på skeppen. Och tre bollar som föreställer guldet förstås, men också ett skepp, för Nikolaus räddae många sjöfarare. I Lemlands kyrka finns en medeltida bildvsit och en skulptur av Nikolaus - han passar bra som skyddshelgon för ålänningar!

På fotot sitter Isela med en Nikolaus som hon själv gjort - av en "Action-Ken"-docka, alltså en manliga motsvarighet till Barbie. Klädd i rött och vitt, sådär som sentida julgubben.

-Jag har också gjort en julkrubba med Barbie- och Kendockor. Men jag har uppdaterat den här nativitets-scenen litet; Josef sitter med Jesusbarnet i famnen och får besök av tre visa kvinnor....

Ovanligt samlarobjekt

-Jag är egentligen ingen samlare, det mesta av vad jag gör ger jag bort, det bara blir så. Men jag samlar faktiskt på en litet ovanlig sak - nämligen barnböcker om helgon! Det finns många av dem och de är väldigt fina, ofta har de fantastiska illustrationer. Min speciella favorit är en som heter Lucias öga.

Hon har också själv skrivit en bok riktad till barn och ungdomar om i Ålands 16 medeltidskyrkor, St Olof går igen. I den presenterar hon kykrorna och deras skyddshelgon plus Nikolaus och Lucia.

-Lemlands kyrka har kanske från början tänkt helgas åt Nikolaus, bildserien där ger en fingervisning om att det kan ha varit så!

Isela Valve berättar för Hedvig Långbacka om St Nikolaus och andra julgestalter i Yle Vega i programmet Inför julottan kl. 7.50 på juldagen 25.12.

Diskussion om artikeln