Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP föreslår misstroende för regeringen

Från 2016
Uppdaterad 19.12.2016 18:52.
Programmet är inte längre tillgängligt

Svenska riksdagsgruppen föreslår misstroende för regeringen i andra behandlingen av jourreformen som inleds sent i eftermiddag.

- Jourreformen borde inte ha behandlats separat från hela den stora social- och hälsovårdsreformen, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i ett pressmeddelande.

SFP:s bedömning är att jourreformen i sin nuvarande form inte tryggar de språkliga grundrättigheterna i praktiken.

Viktig principmarkör

SFP anser vidare att beredningen har varit bristfällig och delvis vilseledande. Sista droppen var enligt Henriksson att regeringsfronten sade nej till att grundlagsutskottet i slutskedet skulle granska förslagets grundlagsenlighet.

Henriksson tror inte att misstroendeomröstningen har realistiska möjligheter att fälla regeringen.

- Men vi ville visa hur allvarligt vi tar den här saken. Därför är vi beredda att fälla regeringen, säger Anna-Maja Henriksson till Yle Nyheter.

Kräver handlingsplan

Svenska riksdagsgruppen föreslår att man till beslutet om jourreformen fogar ett uttalande där man slår fast att regeringen senast den första juli 2017 utarbetar en handlingsplan för hur den svenskspråkiga befolkningens språkliga rättigheter i praktiken tryggas i jourreformen, särskilt vid Seinäjoki centralsjukhus.

SFP förutsätter att de språkliga rättigheterna tryggas genom hela vårdkedjan.

- Regeringspartierna har nu en chans att ställa sig bakom detta uttalande och visa att de menar allvar med att vården på två språk ska tryggas i Seinäjoki, säger gruppordförande Stefan Wallin.

Riksdagen röstar om klämmarna på tisdag.

Artikeln uppdaterad 19.12 klockan 14:01 med de två sista styckena i mellanstycket "Viktig principmarkör".

Diskussion om artikeln