Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från bänkpress till tränarbänken – Fredrik Smulter brinner för ishockeyn i Malax

Från 2016
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Fredrik Smulter är ishockeytränare i division 3 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En spelstil som är tagen från NHL i slutet av 1990-talet har lett till framgång för Malax IF. Under Fredrik Smulters vakande öga gjorde laget succé under hösten och efter nyår deltar man i kvalserien till division 2.

Fredrik Smulter är mest känd som en av världens bästa styrkelyftare med ett flertal VM-guld och världsrekord på sin meritlista. Den här hösten har ändå den egna karriären fått komma lite i skymundan för det stora fritidsintresset, nämligen ishockey.

När en ishall byggdes i Malax och man beslöt att starta upp ett representationslag i division 3 valde Smulter att haka på. Han erbjöd sig först att hjälpa till med lagets PR men när man hade svårt att hitta en tränare valde Smulter att axla den rollen.

– Jag har alltid varit intresserad av ishockey och om något faller mig in så gör jag det. Jag fick bra hjälp av André Hemming och Robert Flygar så på den vägen är det, berättar han till Yle Sporten.

Fredrik Smulter
Bildtext Smulter är mer känd från den här bänken.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Var det ett självklart val att bli tränare?

– Ja, det var det. Först sa jag att om jag hittar en spelare som kan dra träningarna så kan jag ha hand om coachningen på matcherna för den rollen känner jag mig bekväm i. Tränandet är en större utmaning.

– Allt har ändå växt och man är lite allt i allo på den här nivån, säger Smulter.

Kamratskapen viktig

När man byggde ihop laget hade Smulter som målsättning att minst 33 procent av spelarna ska vara Malaxbor och det lyckades man med.

– Sedan kan man fråga sig hur djupt man vill gå. De som jobbar i Malax men bor på annan ort eller som har släkt och vänner i Malax är ju på ett sätt också Malaxbor. Räknar man med det är halva laget Malaxbor.

– Jag ville också ha mycket kamratskap och familjeband i laget, säger han.

Tekning, domaren släpper ner pucken i matchen Malax IF-IFK Lepplax, division 3, december 2016.
Bildtext Malax IF förlorade bara en match under hösten
Bild: Yle/Carl-Magnus Långkvist

Hur skulle du beskriva din spelfilosofi?

– NHL 1997. Man ska kämpa mycket, forechecka mycket och åka mycket skridsko. Jag kallar det för totalhockey. Vi har ändå haft lite skador och tagit in en del ny spelare som har lett till att vi blivit ett lite mer spelande lag.

Nu väntar kval till division 2

Smulters spelfilosofi har fungerat bra. Malax IF förlorade bara en match under hösten och efter nyår väntar kvalserien till division 2.

– Det har varit en succé. Vi går med huvudet högt in i kvalet. Inför hösten hade vi som mål att försöka vinna varje match och det kommer vi att ha också efter nyår.

– På många sätt kanske det här laget hör hemma i division 2 men vi ska inte sätta för långsiktiga mål, konstaterar Smulter.

Finns det förutsättnignar i Malax för ett lag i division 2?

– Ja, absolut. Visst krävs det en viss nivå på spelarna och serien är bra men är man ett gäng med rutinerade spelare och bra kamratskap som kämpar hårt så kan man nå långt.

Kan bli en satsning mot VM 2018

Vad det gäller tränarrollen tar Smulter ett år i taget och ishockeyn har också gjort att han inte haft så mycket tid över för den egna karriären.

– Det kommer ett VM i klassisk bänkpress i Finland år 2018 så nog ska jag väl kunna hålla mig i form och göra en liten satsning, tror Smulter.

– Jag gör mina träningar och tycker det är roligt men jag tänker inte så mycket på tävlingar, det känns väldigt avslägset och lite skrämmande.

Fredrik Smulter
Bildtext Smulter vann VM-guld i Sundsvall 2015
Bild: Yle/Petter Sandelin