Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringspartier grälar om frivillig skolsvenska

Från 2016
Uppdaterad 19.12.2016 15:21.
Riksdagsledamoten Kimmo Kivelä under Sannfinländarnas partikongress i Åbo  8.8.2015
Bildtext Riksdagsledamoten Kimmo Kivelä under Sannfinländarnas partikongress i Åbo 8.8.2015
Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa

Ett internt bråk om den frivilliga skolsvenskan har blossat upp inom regeringen.

Samlingspartiets undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen sade i helgen till Helsingin Sanomat att försöket med frivillig skolsvenska, som finns inskrivet i regeringsprogrammet, kommer att göras i bara ett par kommuner.

Grahn-Laasonen anser att ett mer omfattande försök med frivillig svenska är omöjligt med tanke på grundlagen. Hon säger att man inte kan äventyra de svenskspråkigas språkliga rättigheter.

Grahn-Laasonen anser vidare att det är problematiskt att de barn som deltar i försöket fattar beslut som kan påverka deras framtidsutsikter inom arbetslivet. Hon hänvisar till de kunskaper i svenska som statliga tjänstemän måste ha.

Sannfinländarna opponerar sig

Ett försök med bara ett par kommuner räcker verkligen inte till, säger däremot Sannfinländarnas riksdagsgrupp i ett pressmeddelande riktat till Grahn-Laasonen.

- Sannfinländarna kommer inte att godkänna ett så obetydligt försök, säger riksdagsledamoten Kimmo Kivelä som anklagar Grahn-Laasonen för att ringakta regeringsprogrammet.

Kivelä som sitter i riksdagens grundlags- och kulturutskott säger att han under regeringsförhandlingarna var med och beslutade om språkförsök.

Kivelä säger att det var klart att försöket med frivillig skolsvenska skulle omfatta ett vidsträckt område. Han säger att Grahn-Laasonens linje är hennes egen, och inte regeringens.

Kivelä lyfter också fram jourreformen. Om skolsvenskan enligt de svenskspråkiga inte räcker för att trygga de svenska tjänsterna, vad är det då för idé med den överhuvudtaget, frågar Kivelä.

Diskussion om artikeln