Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Peter Fahllund: Stort finlandssvenskt inflytande på vårt samhällsbygge

Från 2016
Uppdaterad 19.12.2016 14:49.
Peter Fahllund är redaktör och arbetar för Svenska Yle
Bild: Jyrki Valkama

Många av oss finlandssvenskar reagerar med bestörtning på samhällsklimatet just nu. Det blir allt bistrare för det svenska i vårt land idag. Tänk t.ex. på rabaldret om att Vasa mister sitt fulljour sjukhus till Seinäjoki, men också rent allmänt på den ofta ganska inflammerade tvångssvenska-debatten som bara rullar på. Och på att historielösheten breder ut sig!

Låt oss ta en blick på den stora topplista som gjordes av Yle 2004, där finländarna fick rösta fram de mest betydelsefulla personerna genom tiderna i vårt land. Och det kan genast sägas - vi finlandssvenskar har haft ett enormt inflytande, speciellt allra längst upp. Men vi återkommer till det senare.

Finlandssvensk i Sverige, montage.
Bild: Yle/Heidi Grandell-Sonck/Montage

Vilka finlandssvenskar kommer vi att ha med på topplistan om 15 år?

Nils-Erik Forsgård, chef på tankesmedjan Magma listar några personer som kan vara tänkbara. Vi finlandssvenskar har alltid varit bra på pengar, säger han, och räknar upp: Björn Wahlroos, Sixten Korkman, Bengt Holmström, Stefan Ingves och Heidi Schauman, ny chefsekonom på Aktia.

Så har vi ju Angry birds skaparna Peter Vesterbacka och Niklas Hed, och från kulturfältet kan vi räkna in bl.a John Storgårds, Stefan Lindfors, Stina Ekblad, Anna-Maria Hellsing och, varför inte Mark Levengood. Men det finns fler, t.ex. Kjell Westö och Monika Fagerholm.

Kenneth Mynttis bok "Svenskan på offensiven eller på intensiven"
Bild: Yle

Finlands mest betydande personer, Topp 100

Först några stora namn som inte riktigt lyckades komma med bland de 100 främsta. Här finns t.ex. Adolf Erik Nordenskiöld, som upptäckte nordostpassagen, Edith Södergran, Johan Gadolin, Albert Edelfeldt och operadivan Aino Ackté.

Till topp 100, så: Elisabeth Rehn fixade en 92:a plats, Zakarias Topelius finns på 72:a plats, P-E Svinhuvud 67:a, Lars-Levi Laestadius landar på plats 60, Runeberg 57:a, Akseli Gallen-Kallela 56:e, Georg Henrik von Wright 53:a , Helen Scherfbeck delar plats 48 med Mauno Koivisto, plats 41 går till Uno Cygnaeus och 40:e är Anders Chydenius.

Eugen Schauman, Bobrikoffmördaren ligger på 34:e plats, folkkulturvetaren Kristfrid Ganander är 30:e på listan, rektorn o kvinnosakspionjären Lucina Hagman är 29:a, JV Snellman 24:e, Paasikivi, som ursprungligen hette Johan Gustav Hellsten 23:a, Minna Canth, 22:a och Tove jansson är 19:e. Men hon skulle säkert vara mycket högre upp om vi gjorde en ny lista i dag. På plats nummer 16 återfinner vi Linus Torvalds.

Tio i topp

Elias Lönnrot är tionde, Aleksis Kivi, som förresten hette Stenvall från början, håller niondeplatsen. Jean Sibelius är åtta, Mikael Agricola, född i Torsby i Pernå, och anses ha varit finlandssvensk, är sjua. Sjätte är Arvo Ylppö, 5:a Tarja Halonen, Adolf Ehrnrooth håller 4:e platsen medan Urho Kekkonen är trea. Risto Ryti är tvåa - och trumpeter, fanfarer - Carl Gustav Mannerheim tar förstaplatsen och guldmedaljen!

Svartvitt porträtt på Mannerheim
Bild: Försvarsmaktens bildarkiv/ SA-kuva

Fem av personerna på tio i topp-listan var alltså finlandssvenskar. Då ska vi komma ihåg att vi ju bara är 5 procent av alla finländare. Ganska anmärkningsvärt, eller hur? Och då är ju en hel del prominent folk från den tid vi hörde ihop med Sverige frånvarande från den här listan, värt att tänka på.

Och då har jag ju inte ens nämnt våra industrisläkters betydelse för att skapa arbetsplatser. Tänk Ahlström, Serlachius, Paulig, Rosenlew, Fiskars, Hackman med flera, med flera. Någonting, måhända, att tänka på för alla som vill avskaffa det de gärna kallar "tvångssvenska". För det är rätt skrämmande att läsa det som skrivs om dethär på diverse forum på sociala medier. Låtom oss alla leva tillsammans med respekt för varandra, oberoende av språktillhörighet.

Artikeln har uppdaterats för att visa att det handlar om en kolumn av Peter Fahllund.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln