Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska Yles serie om julmusik: Tomten och Tomtarnas vaktparad

Från 2016
Gammal jultome

En av de festligaste marscherna jag vet är Tomtarnas vaktparad, i original Heinzelmännschen Wachtparade. Paraden skrevs av Kurt Noack på 1912 och är hans överlägset mest kända verk.

Vem var Kurt Noak? Det märkliga är att man vet ytterst lite om honom. Han föddes 1893 och dog 1945. Han var alltså 19 år gammal när hans tomtar tassade iväg.

Om hans övriga musicerande vet man att han ledde en salongsorkester på Hotel Preussenhof i Szczecin, d.v.s. Stettin i Polen. Det är allt!

Tomten av Victor Rydberg

En av julens stora dikter är Viktor Rydbergs Tomten, publicerad första gången 1881. Dikten beskriver egentligen gårdstomten, som i ett idylliskt skimmer vakar över folk och fä när midvinternattens köld är hård och stjärnorna gnistra och glimma.

Tomten är en filosofisk dikt som samtidigt ställer den grundläggande frågan om människolivets mål och mening: ”vadan och varthän”.

Tomten blev befordrad till Jultomte

Då tomtekonstnären Jenny Nyström illustrerade dikten gav hon tomten en röd mössa och därmed steg jultomten in i julfirandet. Tomtens förebild var förresten hennes egen far. Konstigt nog har dikten inte inspirerat tonsättare i högra grad.

Men några versioner har sett dagens ljus, bl.a. en med Uffe och Bosse Andersson till toner av den förstnämnde.

Men vad tycker du om julmusiken? Börjar man i allmänhet spela den för tidigt eller för sent? Borde den vara helt förbjuden på vissa platser? Hur mycket julmusik vill du höra i radion? Och har du någon speciell favorit som sällan spelas?

Musikredaktionens julkalender

Diskussion om artikeln