Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Misshandlande nynazist i rätten i dag - beslut om att förbjuda Finska motståndsrörelsen inom kort

Från 2016
Uppdaterad 21.12.2016 09:09.
Minnestund hölls vid Järnvägstorget den 18 september 2016.
Bild: Yle

Rättegången mot den nynazist som misshandlade en förbipasserande person till döds i Helsingfors i september inleds i dag klockan nio. Vid Polisstyrelsen pågår fortfarande beredningen av ett eventuellt förbud mot extremrörelser och nynazistiska Finska motståndsrörelsen.

Det är Helsingfors tingsrätt som behandlar höstens mest omtalade misshandel. Åklagaren har väckt åtal för grovt dödsvållande och grov misshandel.

Åklagaren uppskattar att det tar några dagar att behandla fallet i rätten och rättens avgörande kommer senare som ett kanslibeslut.

Misshandelsmisstänkta Jesse Eppu Oskari Torniainen i Helsingfors tingsrätt.
Bild: AOP

Jesse Eppu Oskari Torniainen, född 1990, har förnekat sin delaktighet i saken. Han har tidigare dömts för flera våldsbrott.

Den åtalade är aktiv medlem i den nynazistiska extremrörelsen Finska motståndsrörelsen och detta faktum har fått människor att kräva att dylika rörelser förbjuds.

Offret, en 28-årig man som råkade ha vägarna förbi skaran med nynazistiska demonstranter, dog av de skallskador han åsamkades då han sparkades omkull.

Den åtalade hade provocerats av att 28-åringen spottat när han gick förbi demonstranterna. Offret slog huvudet i marken och fick en massiv hjärnblödning några dagar efter att han fått lämna sjukhuset dit han fördes genast efter misshandeln.

Polisen hann förhöra honom medan han vårdades på sjukhus.

Finländarna fick nog

Händelsen fick både vanliga människor och politiker att reagera. Tiotusentals människor på flera håll i landet deltog i jättedemonstration för att protestera mot rasism, hatretorik och intolerans en dryg vecka senare.

Under devisen "Nu räcker det" (Peli poikki!) ville människor samla sina krafter mot det ökade hatklimatet i vårt land.

Antirasistisk demonstration i helsingfors.
Bildtext Cirka 15 000 människor demonstrerade mot hatretorik, rasism och intolerans i Helsingfors i september
Bild: All Over Press/Jarno Kuusinen

Våra ledande politiker hakade på efter ett tag och fördömde det våld som extremrörelser idkar.

Också ett förbud mot dylika rörelser kom upp till diskussion efter en paus. Frågan hade dryftats i större skala senast 2013 efter att Finska motståndsrörelsen figurerat i en knivhuggning på ett bibliotek i Jyväskylä då en bok om extremhögern presenterades.

Finska Motståndsrörelsen i Helsingfors centrum 10.9.2016
Bild: Skärmdump från Finska Motståndsrörelsens Youtubevideo

Statsminister Juha Sipilä (C) har uppgett att han är beredd att förbjuda den nazistiska organisationen Finska motståndsrörelsen.

- Enligt nuvarande lagstiftning kan man förbjuda till exempel rasistiska rörelser, sade Sipilä i en intervju för Yle Nyheter i november.

Sipilä uppmanade då polisen eller åklagaren att föra frågan vidare till rättslig prövning.

Förbud på kommande?

Riksåklagarämbetet och Polisstyrelsen beslöt sinsemellan i oktober att det är Polisstyrelsen som i fortsättningen utreder ett eventuellt förbud mot extremrörelser. Utredningen inleddes i höstas.

- Saken är fortfarande under beredning men borde vara moget för ett beslut inom kort, säger polisöverinspektör Heikki Lausmaa vid Polisstyrelsen.

Kan det komma ett förbud?

- I det här skedet kan det gå antingen åt det ena eller det andra hållet. Vi begär fortfarande expertutlåtanden, säger Lausmaa.

Skyddspolisens dörr
Bildtext Skyddspolisen stöder ett furbud av Finska motståndsrörelsen.
Bild: Juha-Pekka Inkinen

I teveprogrammet A-talk den 8 december sade direktören för Skyddspolisens säkerhetsenhet Kari Harju att han stöder ett förbud av Finska motståndsrörelsen.

– Det vore en signal till medborgarna när vi nu haft så mycket av dessa [våldshandlingar], sade Harju i programmet.

Harju påpekar att det finns många svåra frågor sammankopplat till eventuellt förbud i Finland.

– Vi talar om rättigheter som garanteras i grundlagen såsom föreningsfrihet, som dock inte under några som helst omständigheter ger utrymme för brott. Det finns många svåra frågor kring det här, till exempel att kan man förbjuda enblem och symboler? Motståndsrörelsen är ändå en nordisk rörelse och om den förbjuds i Finland men inte i Sverige, hur gör man då? I Sverige försöker gruppen eventuellt bli ett parti, i hurdan situation hamnar vi då, frågar sig Harju.

Harju bedömer att extremrörelser inte utgör ett hot mot rättsstaten Finland, men nog för enskilda medborgare i och med det våld de utövar.

Yle Nyheter frågade Skyddspolisen om saken framskridit på något sätt ur deras synvinkel efter programmet. Överinspektör Tuomas Portaankorva vid Skypo svarade att ingenting konkret nytt skett på extremrörelsefronten under de senaste två veckorna.

Symbolbild av nynazister.

Sådan är Finska Motståndsrörelsen - verkligheten bakom fasaden

En unik inblick i Finska Motståndsrörelse bakom kulisserna.

Diskussion om artikeln