Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Lola uppochner – en gåtfull historia om Flatnäs unga

Från 2016
Uppdaterad 03.01.2017 14:38.
Ca Bäck och Birger i dramaserien Lola uppochner
Bildtext Ca Bäck och Birger i dramaserien Lola uppochner
Bild: Robert Nordström / Långfilm Productions

Lola uppochner är en gåtfull berättelse om unga i en finlandssvensk småstad. I Flatnäs råder en patriarkal ordning och en stram hierarki. Pengar och makt har koncentrerats till ett fåtal och de andra får foga sig, också de unga.

En rad dödsfall gör det extra spänt i ett litet samhälle där det redan från tidigare bubbla under ytan.

I centrum av berättelsen finns fyra unga flickor: Minnie, Ca, Anita och Lilja. Den energiska Minnie Backlund kommer från en fin familj och är mycket medveten om sin ställning. Hon är hård på ytan men längtar efter kärlek och är rädd för att förlora sin plats i centrum av händelserna.

Förutom Minnie har vi systrarna Ca och Anita Bäck, vilkas bakgrund är betydligt mer anspråkslös och smärtfylld. Ca drivs av en stor frihetslängtan och uppfattas av många som trotsig och påstridig. Hon flyr sina tråkiga hemförhållanden på alla tänkbara sätt. Bland annat genom en relation till den mycket äldre kommunpampen Birger Stenqvist.

Anita är en begåvad ung kvinna, som på grund av en obotlig muskelskada är tragiskt fjättrad till sin rullstol. Hennes tankevärld är mörk och våldsam och mänskors ondska fascinerar henne.

I Flatnäs träffar vi också nyligen inflyttade femtonåringen Lilja Marton, som räddhågset och osäkert söker sin plats i den nya miljön och i vuxenvärlden. Här finns också Henrik som vill vinna flickornas gunst samtidigt som han måste parera kusinen Flemming som inte drar sig för att retas med allt och alla.

Stort persongalleri och komplicerade roller

Även om Lola uppochner främst är en berättelse om de unga, har även de vuxna männen en viktig roll. I fokus står Birger som är villig att se mellan fingrarna bara Flatnäs inte dör ut samt företagaren Martin, Minnies pappa, som satsar allt på ett kort och ser allt gå upp i rök. I dessa fadersgestalter kan de unga spegla sig själva och sina handlingar.

När Flatnäs inom kort tid drabbas av en rad dödsfall blir också polisen en del av serien. Berättelsens tyngdpunkt ligger dock inte i mordutredningarna eller polisarbetet, utan fokuserar snarare på de mekanismer som ligger bakom morden samt på småstadens förunderliga förmåga att hitta en ”passlig” syndabock.

Jag blir rädd på riktigt när jag tittar. Det beror ganska lite på intrigen men istället finns det en hemlighet, en gåta någonstans och den finns mitt ibland oss.

Monika Fagerholm

Utöver detta finns också föräldrar, det nyinflyttade konstnärsparet som är framgångsrika men malplacerade samt Ca och Anitas biologiska pappa som med sin blotta närvaro sprider osäkerhet bland småstadens invånare.

Det hela bäddar för ett brett persongalleri i dramaserien som baserar sig på Monika Fagerholms roman med samma namn. För Fagerholm är det en ära att se sin bok bli tv-serie samtidigt som hon gärna lyfter fram skådespelarinsatserna.

- Jag är helt tagen av regissören Ulrika Bengts vision. Det liknar min bok och samtidigt är den helt egen. Jag tycker dessutom att varje avsnitt har sin egen prägel, berättar Fagerholm

- Sen måste jag också nämna de unga skådespelarna. Alla gör ett underbart bra jobb och de har verkligt svåra roller. Det här är realism på sätt och vis men det finns hela tiden en annan nivå där. Mimosa Willamo som spelar Ca Bäck gör det jättebra men jag tänker främst på Li Krook som spelar Anita Bäck, flickan som sitter i rullstol och är trött på livet och sarkastisk men samtidigt otroligt sårbar.

- Jag blir rädd på riktigt när jag tittar. Det beror ganska lite på intrigen men istället finns det en hemlighet, en gåta någonstans och den finns mitt ibland oss.

En stad med två ansikten

Ulrika Bengts som både regisserat serien och skrivit manus tillsammans med Annina Enckell sticker inte under stolen med att det varit en utmanande bok att göra tv-drama på. Samtidigt är berättelsen om den finlandssvenska småstaden lockande. Känslan att nu återvända och se det slutliga resultatet av det man jobbat så intensivt med är omtumlande.

- Det känns lite som man skulle ha fött ett barn och lämnat det i skogen. Nu börjar det komma krypande emot en, skrattar Bengts.

- Vi befinner oss i ett mikrokosmos. En småstad där alla tror att de kan ha sina hemligheter men egentligen vet alla allt om alla. Och här finns det många hemligheter.

- Man kan också säga att det är en stad som har två ansikten och att det handlar mycket om unga kvinnors konfrontation med en manlig vuxen värld.

Bengts har också haft sina egna trick för att återskapa den mångskiftande värld som Fagerholm skapat.

- Konstigt är härligt så vi har försökt bejaka alla konstigheter som Monika Fagerholm har hittat på. Jag har valt att närma mig de olika skikten i romanen genom att blanda genrer. Så här finns drama men också komik och buskis rentav. Vi leker med thrillergenren och så finns det också melodram.

- Det här är en vuxenserie som också ungdomar kan se.

Tv-drama som liknar film

Mimosa Willamo som spelar Ca Bäck beskriver serien och produktionen av den som lite hemlighetsfull. När produktionen började i mars i fjol så visste hon inte riktigt hur det skulle bli. Manus avslöjade inte heller helheten. Nu när man ett och ett halvt år senare ser helheten så kan hon ändå konstatera att det blev bra.

Willamo, som varit aktuell med bland annat långfilmerna Bodom och Teit meistä kauniin, ser också många likheter mellan att spela in långfilm och dramaserie.

- Vi hade inspelningar i tolv veckor och när man gör en film så är det kanske sex veckor. Så det är mycket längre och man är längre tid med kollegerna. Men det blir ändå mer bråttom när man gör en tv-serie eftersom det är fler scener.

- Man märkte nog att Ulrika har regisserat långfilmer också. Hon gav tid och hade en bra touch för vilka scener som är jätteviktiga och vad hon ville. Jag tycker serien är lite filmaktig.

Citaten i texten baserar sig på de intervjuer som gjordes under pressvisningen av Lola uppochner 8.12.2016

Orginaltitel: Lola uppochner (Finland 2016)
30 dagar på Arenan
6 avsnitt

Serien visades första gången i Yle Fem år 2017.

I rollerna: Mimosa Willamo, Li Krook, Julia Korander, Geoffrey Newland, Carl-Kristian Rundman, Vivi Lindberg, Mats Långbacka, Niklas Groundstroem, Caisa Calin m.fl.
Regi: Ulrika Bengts
Manus: Annina Enckell & Ulrika Bengts
Produktion: Långfilm Productions

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln