Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IMF-chefen Lagarde dömd men undviker straff

Från 2016
Christine Lagarde
Bildtext Lagarde kunde ha dömts till över ett års fängelse och stora böter. Trots att rätten inte utdelade något straff tänker Lagarde överklaga domslutet.
Bild: EPA

Internationella valutafondens chef Christine Lagarde har dömts för att ha missbrukat statens medel. Lagarde undviker ändå straff.

En fransk domstol har förklarat Internationella valutafondens chef Christine Lagarde skyldig till missbruk av statliga medel och tjänstebrott under den tid hon var finansminister.

Lagarde får ändå inte något straff.

Åtalen väcktes på grund av Lagardes beslut att godkänna en förlikningsprocess i ett långvarigt rättsfall där en förmögen affärsman hade stämt den franska staten.

Staten dömdes efter förlikningen att betala hundratals miljoner euro i skadestånd till affärsmannen Bernard Tapie, som var en av den dåvarande presidenten Nicolas Sarkozys anhängare.

Tapie donerade också stora summor till Sarkozys kampanjkassa.

Tänker överklaga

Det är oklart om domen påverkar Lagardes ställning inom IMF. Fondens styrelse har hittills gett Lagarde sitt fulla stöd.

Lagardes advokater uppger att de överväger att överklaga domen.

Åklagarsidan har ännu inte meddelat om de överklagar för att söka strängare följder för Lagarde.

IMF-chefen har ända sedan åtalen väcktes kort efter att hon tillträdde vid sin nuvarande post att hon inte anser sig vara skyldig och att hon agerade i statens intresse.

Lagarde hotades av över ett års fängelse och böter, men eftersom hon undviker straff kommer brottet inte heller att registreras i något straffregister.

Diskussion om artikeln