Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Adlercreutz: Inomhusluften i Winellska skolan måste åtgärdas

Från 2016
winellska skolan
Bildtext Winellska skolan i Kyrkslätt har så allvarliga fuktproblem att en elev har läkraordination på att stanna hemma.
Bild: Yle/Hanna Rundell

SFP:s fullmäktigegrupp lämnade på måndag in en motion om att kommuneen måste åtgärda problemen med inomhusluften i Gesterby skolcentrum, där Winellska skolan finns.

Enligt fullmäktigegruppens ordförande Anders Adlercreutz, som också är riksdagsledamot för SFP, är problemen allvarliga.

- Vi kräver en rapport av kommunen samt en plan och en budget för hur problemen skall åtgärdas. Vi har inte råd att utsätta våra barn för en hälsovådlig inlärningsmiljö, säger Adlercreutz i ett pressmeddelande.

Yle Huvudstadsregionen har rapporterat om problemen i Winellska skolan flera gånger, senast om eleven som har läkarordination på att stanna hemma i hela tre månader.

"Troligen omfattande"

Enligt Adlercreutz är det troligt att problemen i Gesterby skolcentrum är omfattande. Främst är det Winellska skolans B-byggnad som är drabbad.

- Om man kommer fram till att en nybyggnad är det enda alternativet är situationen rätt bra, eftersom akolbyggnaden relativt lätt kan ersättas med en annan.

Enligt Adlercreutaz är det viktigaste nu att helheten kartläggs och att arbetet med att sanera byggnaderna kommer igång så fort som möjligt.

Barnen som arbetar i Winellska skolans B-byggnad lider bland annat av illamående, huvudvärk och trötthet.

Läkare förbjuder Lukas att gå i skolan - på grund av mögelsjukdom

Lukas har fått svåra symptom i Winellska skolan i Kyrkslätt.

Diskussion om artikeln