Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jonatan Johansson stolt tillbaka som landslagstränare – "Viktigt att vi får lyft den här finska fotbollen"

Från 2016
Uppdaterad 19.12.2016 17:27.
Jonatan Johansson är stolt assisterande tränare för Finland.
Bildtext Jonatan Johansson väntar med iver på nya arbetsuppgifter.
Bild: Jarno Kuusinen/All Over Press

Finlands fotbollslandslag har fått en ny ledning och Jonatan Johansson gör comeback som assisterande tränare. – Jättespännande att komma in och försöka vända den här negativa trenden, menar Johansson.

Markku Kanerva har tagit över som förbundskapten i det finska landslaget och de assisterande tränarna utgörs av ett team av gamla spelare. Antti Niemi, Simo Valakari och Jonatan Johansson ska stöda Kanerva på vägen mot EM 2020.

För Johansson var det ett lätt val att tacka ja till jobbet som assisterande tränare igen. Han var med också då Kanerva var tillfällig förbundskapten hösten 2015.

– Absolut. Det var jättefint då man fick frågan igen. Jag är väldigt stolt över det och det var roligt att det gick bra förra gången så att man blev frågad tillbaka, säger Johansson till Yle Sporten.

Det är tänkt att den nya tränarstaben ska leda Finland genom EM-kvalet med sikte på EM 2020.

– Jätteroligt att få ett längre kontrakt så man har mer tid att planera saker och mer tid att föra fram vår spelstil och spelidé. Det ska bli jätteroligt att komma i gång.

Trivs med kollegerna

Kollegerna i tränarstaben är bekanta sedan tidigare och Johansson menar att samarbetet fungerar bra.

– Han (Markku Kanerva) är en bra ledare för han är väldigt systematisk och analyserande. Han jobbar väldigt hårt, långa dagar. Vi har många stunder som vi bara snackar och kommer fram till vad som är bäst.

Simo Valakari.
Bildtext Simo Valakari och Jonatan Johansson debuterade i landslaget samtidigt.

Med flera års erfarenhet av att träna landslaget i olika roller för Kanerva med sig trovärdighet. Men han bidrar också till en stark atmosfär.

– Han är öppen både för spelare och oss tränare och det ger en fin atmosfär runt det hela. Vi vill alla gå framåt tillsammans. Det är roligt att jobba under honom och med honom, säger Johansson, som också öser beröm över Simo Valakari.

– Simo har varit den mest framgångsrika ligatränaren den senaste tiden, en fantastisk och ung tränare. Har bra koll på ligan och alla unga spelare.

Har följt med raset

Under sin paus från landslaget har Johansson noga följt med spelet. Han pratade med spelare och tränare då det gick som sämst.

– Det viktigaste fattades och det var resultaten. Det måste vi jobba på, säger Johansson och vet att utmaningen blir att både nå direkta resultat och att tänka långsiktigt.

Johansson kommer att lägga ner mycket tid på att se matcher på ort och ställe och tala med spelare. Samtidigt är nuet det allra viktigaste – A-landslaget behöver resultat.

– Det är viktigt att vi får lyft den här finska fotbollen. I A-landslaget ska man alltid vinna nästa match.

Lagandan är Johansson inte orolig över trots de svaga resultaten i år.

– Jag tror att lagandan alltid varit bra i finska landslaget, säger han, men håller med om att bättre resultat kan ge bättre självkänsla.

Pendlar till Pargas

Familjen Johansson kommer att stanna i Skottland och därifrån blir det många resor.

– Tills vidare kommer familjen att bo i Skottland men jag har hus i Pargas så jag kommer att vara betydligt mycket mer i Finland och Skandinavien och kolla matcher när ligorna börjar, slår Johansson fast.

Diskussion om artikeln