Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pertti Alaja kommenterar Backes öde: "Mitt svar är en poäng"

Från 2016
Pertti Alaja är ordförande för Finlands bollförbund.
Bildtext Pertti Alaja har varit i blåsväder på sistone. (Arkivbild)
Bild: Markku Ojala/All Over Press

Bollförbundets ordförande Pertti Alaja kommenterade landslagets tränarbyte i samband med att den nya tränarstaben presenterades. Alaja har fått utså hård kritik men har inte tänkt avgå.

– Allt hör man. Nej jag har inte tänkt tanken (om att avgå). Jag valdes enhälligt i april för fyra år framåt och jag kommer att göra jobbet så bra jag kan, sade Alaja i samband med presskonferensen.

Landslagssupportrarna har ansett att Alaja och Bollförbundet "inte fört finländsk fotboll framåt" för att man hållit tyst länge innan man gett offentliga kommentarer om laget.

– Jag tänker inte börja analysera den kritiken. Kritik hör till alla ledande arbetsuppgifter. Man får kritik och annan feedback. Det måste man ta emot och hantera själv. Jag anser att kritiken talar om ett intresse för och en kärlek till grenen, sade Alaja.

Till projekt som Alaja är stolt över hör de stora investeringarna i spelarutveckling. En ny strategi godkändes i år där fokus ligger på tränarutbildning och spelarutveckling på alla nivåer.

"En poäng"

För ett par veckor sedan sparkades Hans Backe efter många om och men. Det dröjde innan Bollförbundet kommenterade det skedda och på frågan om orsaken bakom Backes öde är Alaja konkret:

– Efter att ha tänkt på det i flera veckor var det nog den där ena poängen som avgjorde. Mitt svar är en poäng, sade han och syftade på den enda poängen Finland fått med sig i VM-kvalet hittills.

Efter beskedet om sparken för Backe blev det aktuellt att hitta en ny förbundskapten. Några riktiga alternativ till Markku Kanerva fanns inte, menar Alaja:

– Nej det fanns det inte. Beslutet gällande Backe fattades den 5 december. Styrelsen diskuterade sedan alternativ och Kanerva var först framme. Bakgrundsteamet var med på samma lista. Under veckan lyckades vi sedan få ihop gänget som vi är väldigt stolta över.

Antti Niemi, Simo Valakari och Jonatan Johansson utgör gruppen assisterande tränare.