Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skolutredningen läggs på is i Borgå

Från 2016
Uppdaterad 20.12.2016 07:01.
Skolbaracker i Tolkis
Bildtext Skolbaracker i Tolkis.
Bild: Yle / Mathias Gustafsson

Stadsstyrelsen har beslutat att avbryta beredningen av bildningsnätverksutredningen. Många betydande skolrenoveringar och nybyggen får också vänta.

Under sitt möte på måndagskvällen kom stadsstyrelsen fram till att de detaljerade tilläggsutredningar som bildningsnämnden kräver inte är lönsamma att göra och inte nödvändigtvis ger mer information för behandlingen av nätverket.

På basis av fullmäktiggruppernas brev konstaterar stadsstyrelsen att det inte finns politiska förutsättningar för att fortsätta behandla frågan om bildningsnätverket. Därför avbryts beredningen.

En ny stadsstrategi ska göras under våren. Samtidigt som jobbet med den pågår kommer man också att fortsätta jobba på bildningsutredningen, säger stadsstyrelseordförande Matti Nuutti (SDP).

– Några hade tolkat det som om man först skulle göra strategin och sedan återkomma till bildningsnätet, men det konstaterade vi att går för långt framåt. Vi måste jobba med båda sakerna samtidigt, säger Nuutti.

Berör många skolor

Då hela frågan om bildningsnätet nu är öppen kom stadsstyrelsen fram till att det inte är ändamålsenligt att planera eller utföra betydande renoverings- eller nybyggsinvesteringar i en del skol- och daghemsfastigheter.

Det gäller Epoon koulu, Illby skola, Kerkkoon koulu, Kulloon koulu, Tuorilan koulu, Sannäs skola, Kullo skola, Bjurböle daghem, Illby daghem och Karsby daghem.

Service- och underhållsreparationer utförs normalt och staden garanterar att lokalerna kan användas för den verksamhet som drivs i dem.

Artikeln är uppdaterad 20.12.2016 kl. 7:00 med Matti Nuuttis kommentar.

Diskussion om artikeln