Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas går vidare med Arkea och köper Skärgårdsnätet

Från 2016
Pargas stadshus.
Bildtext Pargas stadshus.
Bild: Yle/Marie Söderman

För att försäkra att internetförbindelserna i skärgården ska fungera utan avbrott också i framtiden går Pargas stad nu in och köper det fasta fibernätet på cirka 10,7 kilometer som bolaget byggt ut för 60 000 euro.

Ärendet behandlades på stadsstyrelsens möte på måndag kväll.

Staden köper också ut ägare Johan Skibdahl ur de aktier han har i Skärgårdsnätet för 1000 euro. Pengarna används för att lösa bolagets skulder. Staden befriar också Skibdahl från det borgenansvar han åtagit sig för ett lån på 35 000 euro för Skärgårdsnätets räkning.

Nu vill staden öppna nätet till andra tjänsteleverantörer för att höja intresset och marknadsvärdet för nätet.

Målet med affärerna är att undvika en hotande konkurs som kunde få stora konsekvenser för nätkommunikationerna i skärgården.

Arkeaförhandlingarna går vidare

På sitt möte på måndag kväll valde styrelsen efter omröstning att fortsätta förhandlingarna om kosthållet med Arkea.

- Det här innebär att man nu utarbetar ett köpebrev och ett serviceavtal med Arkea, berättar stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg (SFP).

Rösterna föll för 8 mot 3. Widar Nyberg (SDP), Carita Henriksson (SDP) och Helena Särkijärvi (de Gröna) motsatte sig planerna.

Köpebrevet och serviceavtalet ska ännu godkännas av stadsstyrelsen och av stadsfullmäktige, tidigast i början av nästa år.

Staden kräver Hartela på vite

Ett ytterligare ärende på stadsstyrelsens lista var Kyrksundsstranden bostadsområde, där byggandet stått stilla under flera års tid.

Styrelsen beslutar att inte ge byggbolaget Hartela en förlängning i tidsfristen 31.12.2016 för att bygga tomterna. Istället kommer man nu att kräva att Hartela betalar vite ur de bankgarantier som ställts då de inte hållit sig till avtalet. Summan är cirka 392 000 euro.

Staden kommer också att erbjuda sig att köpa tillbaka de obebyggda tomterna för cirka 666 000 euro, vilket är 85 procent av den summa som Hartela köpte tomterna av staden för.

- Staden ser det som viktigt att få tillbaks tomterna så att det går att planera dem och sedan bebygga dem, säger Mikael Holmberg.

Hartela har inte varit intresserad av att tillsammans med staden gå in och ändra på planeringen.

Diskussion om artikeln