Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bara två elektorer gjorde revolt när Trump utsågs till president

Från 2016
Under måndagen samlades demonstranter i delstaternas huvudstäder för att protestera mot att elektorskollegiet valde Donald Trump till president. Den här bilden är från Washington DC.
Bildtext Under måndagen samlades demonstranter i delstaternas huvudstäder för att protestera mot att elektorskollegiet valde Donald Trump till president. Den här bilden är från Washington DC.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Trots turbulensen kring elektorskollegiet var det till slut bara två republikanska elektorer som röstade emot Donald Trump. Nu är Trump också formellt vald till USA:s nästa president.

De 538 elektorerna som på måndagen samlades i sina respektive delstater för att utse USA:s president hade i förväg fått mera uppmärksamhet än kanske någonsin tidigare. Många Trumpmotståndare gjorde allt för att försöka övertala de republikanska elektorerna att rösta på någon annan än Trump.

Men till slut var det bara två republikanska elektorer från Texas som röstade för någon annan än det egna partiets kandidat. Den enas röst gick till Ohios guvernör John Kasich, en av Trumps motkandidater i primärvalet. Den andra röstade på Ron Paul, en kongressledamot från Texas som ställt upp i presidentvalet flera gånger.

Det innebar att Trump till slut fick 304 elektorsröster, och översteg med marginal de 270 som han behövde för att utses till president. Det det var väntat att det skulle sluta så, men många hade väntat sig fler proteströster.

Inflammerat i tre vågmästarstater

Många demonstranter hade samlats i delstaternas respektive huvudstäder för att protestera mot Trump då elektorskollegiet samlades. Läget var speciellt inflammerat i tre vågmästarstater: Michigan, Pennsylvania och Wisconsin. Det är delstater som tidigare varit demokratiska och där republikanernas Trump utgick med segern med en väldigt liten marginal.

Där bar demonstanterna skyltar med texter som “Skäms!” och “Följ ditt hjärta” och buade åt elektorerna.

Trump kommenterade på Twitter

Donald Trump kommenterade också själv att han nu formellt blivit vald till president. Kommentaren lades föga överraskande ut på Twitter, som är Trumps favoritkanal.

"Vi gjorde det! Tack till alla mina fantastiska supportrar, vi segrade nyss officiellt i valet (trots all förvrängd och oriktig media)", skrev Trump.

Elektorernas röster skickas nu till kongressen. Där ska rösterna räknas den 6 januari och segraren meddelas sedan officiellt.

Donald Trump svärs in den 20 januari 2017 i Washington DC.