Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många Vasabor donerade blod inför julhelgen

Från 2016
Blodpåse som använts vid blodgivning.
Bild: Jyrki Komulainen/Röda korset

Allt som allt 102 personer donerade blod då den mobila blodtjänsten besökte Vasa i fredags. Det var 27 flera än Röda korsets blodtjänst hade räknat med.

- Vi är så glada över att invånarna i Vasa med omnejd är duktiga på att donera blod, säger Willy Toiviainen, kommunikationschef på Röda korsets blodtjänst.

- Speciellt den här tiden på året. Men i år har vi ändå en bättre situation i och med att julafton och juldagen infaller på veckoslutet.

Willy Toiviainen
Bildtext Willy Toiviainen.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Blodtjänsten har som mål att ha 75 blodgivare vid varje doneringstillfälle och den här gången kom fler än man hade förväntat sig.

- 119 registrerade sig för blodgivning. Och av dem kunde 102 personer donera blod. Ett lågt hemoglobinvärde var orsaken till att de övriga inte kunde delta den här gången, säger Toiviainen som inte har sett någon minskning sedan blodtjänst stängde sin byrå i Vasa 2013.

- Vi räknade med att om en tredjedel av alla blodgivare fortsätter donera blod trots att vi stänger byrån skulle det ändå vara okej. Men det är många, många flera som har fortsatt donera blod, säger Toiviainen som påpekar att donationer från personer med blodgrupp O- är speciellt viktiga.

- Det finns tillfällen då man inte hinner kontrollera patientens blodgrupp. Då ger man det så kallade nödblodet vid blodtransfusioner.

Diskussion om artikeln