Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Något lägre arbetslöshet - se läget i din kommun

Från 2016
Uppdaterad 20.12.2016 09:49.
Pengar och en kurva över arbetslösheten i Vasa
Bild: Yle /Jennifer Granqvist, Yle/Peter Sjöholm

Arbetslösheten minskade något i november, enligt färska uppgifter från Arbets- och näringsministeriet. Jämfört med samma period i fjol är det 13 600 färre arbetslösa arbetssökande. Nu är 328 500 personer arbetslösa.

Arbetslösheten minskade i tolv av femton områden. Österbotten hör till de områden där arbetslösheten stiger. På ett år har antalet kommit upp med två procent. Trots det är arbetslösheten i Österbotten näst lägst i landet. Bara på Åland är arbetslösheten lägre.

I Nyland minskade antalet arbetslösa med två procent och i Egentliga Finland med fyra procent.

Däremot blir de långtidsarbetslösa fler. I slutet av november var det 121 500 personer som hade varit arbetslösa i över ett år. Jämfört med samma månad i fjol har antalet ökat med 7 100 personer.

Se läget i din kommun

Grafiken visar läget i Vasa men du kan också välja andra kommuner med hjälp av menyn.

Välj kommun:

Utveckling

Åldersfördelning

Längd på arbetslösheten

Könsfördelning

Yrken

YrkeAntal

Två olika sätt att räkna ut arbetslöshet

Arbets- och näringsministeriets siffror bygger på de människor som har registrerat sig som arbetslösa vid arbets- och näringsbyråerna. I siffrorna räknas in personer som inte har något anställningsförhållande och inte är sysselsatta i företagsverksamhet. Dessutom inkluderas heltidspermitterade.

Statistikcentralen har en snävare definition. Som arbetslösa räknas bara personer som under de senaste fyra veckorna aktivt har sökt arbete och som kan börja arbeta inom två veckor. Metoden bygger på internationella standarder vilket innebär att Statistikcentralens siffror är internationellt jämförbara.

Diskussion om artikeln