Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stormhälla ska locka till lyxdagar i Mannerheims anda

Från 2016
Ägare, arkitekten och museichefen planerar nya Stormhälla i Hangö
Bildtext Fr.v Charlotta Tallqvist-Cederholm, Joanna Maury-Ahola, Staffan Tallqvist och Marketta Wall på Stora Tallholmen, Hangö.

Mannerheims Stormhälla i Hangö finns inte längre, men en ny villa för inkvartering, fester och möten kommer att stå klar så småningom. Här ska inga stora turisthorder samlas utan mindre grupper för några lyxiga dagar vid havet.

- Gästerna får gärna känna sig hedrade av att vistas några dagar på Mannerheims sommarvistelse, säger en av ägarna, Staffan Tallqvist.

Staffan och Charlotta Tallqvist ägare av Stormhälla på Stora Tallholmen i Hangö
Bildtext Syskonen Staffan Tallqvist och Charlotta Tallqvist-Cederholm

- Eller varför inte ordna en bastukväll med fri utsikt mot horisonten, säger Tallqvist, som äger och planerar nya Stormhälla tillsammans med sin syster Charlotta Tallqvist-Cederholm.

Byggstart i vår

Ägarna är ivriga att komma igång med byggandet. Tallqvists köpte holmen år 2009 och först nu tar planerna mer konkreta former.

- I bästa fall står huvudvillan klar nästa vinter, säger Tallqvist.

Det var förälskelse vid första besöket här ute på Stora Tallholmen

Staffan Tallqvist

Huvudvillan Stormhälla ska vara anpassad både till naturen med knotiga tallar och klippor och till Hangös villaarkitektur ett stenkast ifrån Stora Tallholmen.

Arkitekter från Italien och Frankrike

Arkitekterna är i full gång med planeringen av Stora Tallholmens nya liv.

Huvudarkitekten vid Joarc Architects är Joanna Maury-Ahola och med sig har hon både finländska, franska och italienska arkitekter.

Arkitekten Joanna Maury-Ahola och ägaren Staffan Tallqvist planerar Stormhälla i Hangö
Bildtext Huvudarkitekten Joanna Maury-Ahola och Staffan Tallqvist med De Fyra Vindarnas Hus i bakgrunden

- Det är viktigt att få in nya ögon med blick för sådant som lockar utländska gäster. Vi tar gärna emot både européer och asiater i framtiden, säger Staffan Tallqvist.

Förutom huvudvillan Stormhälla ska här byggas en bastu utgående från en rysk bunker och ett orangeri för mindre möten. Därtill kommer varma toaletter ute på tomten och annat som gör livet lätt för besökare.

Charlotta Tallqvist-Cederholm och Marketta Wall inspekterar bunkern vid Stormhälla i Hangö
Bildtext Charlotta Tallqvist och Marketta Wall inspekterar bunkern som ska bli bastu

Nästa vinter hoppas ägarna att huvudbyggnaden ska stå klar. För hela projektet räknar man med ett par år av byggande på holmen.

- Mannerheim byggde en stadig väg ut till holmen redan på 20-talet så den håller för lastbilar och byggmaskiner, säger Tallqvist.

Mannerheims lyckliga tid

Efter Finlands självständighet återvände Carl Gustaf Mannerheim till Finland. Generalen valdes inte till Finlands första president, men hans anhängare samlade in en pengagåva åt sin förebild och hjälte.

Svartvitt porträtt på Mannerheim
Bildtext Carl Gustaf Mannerheim ägde Stormhälla på 20-talet
Bild: Försvarsmaktens bildarkiv/ SA-kuva

- Mannerheim var medellös när han återvände till Finland, men gåvan gjorde honom ekonomiskt oberoende. Summan motsvarade 2,3 miljoner euro räknat i dagens pengar, berättar pensionerade museichefen i Hangö, Marketta Wall.

Hon kan sin Mannerheim efter flere utställningar om hans tid i Hangö.

- Jag tror att köpet av Stora Tallholmen med villan Stormhälla gjorde honom lugn och lycklig. Mannerheim kände Hangö allt sedan barnsben. Han hade vistats hos sin morbror Albert von Julin i Villa Familiaris i Badhusparken redan som liten pojke på 1870-talet, säger Wall.

Senare köpte han också dåvarande Café Africa på grannholmen Lilla Tallholmen. Ursprungligen Café Lilla Tallholmen.

Det lilla caféet på Lilla Tallholmen i Hangö år 1905. Kiosken blev senare De fyra vindarnas hur.
Bildtext Café Lilla Tallholmen före Mannerheims tid i Hangö
Bild: Bengt Wikströms samlingar

- Som vi vet andas dagens café, De Fyra Vindarnas Hus, ännu mannerheimsk inredning och meny, säger Marketta Wall.

General Carl Gustaf Mannerheim levde som privatperson i Hangö, men han var en populär gäst på fester på den dåvarande badorten.

- Hangöborna beundrade Mannerheim och lokala Hangötidningen skrev om allt han tog sig för under sina vistelser i Hangö. Allt, förutom det faktum att han var caféinnehavare. Det betraktades tydligen för folkligt för en nationalhjälte som Mannerheim, säger Marketta Wall.

Ett vitt hus i trä med grönt tak.
Bildtext Vackra Stormhälla kommer att ha tio gästrum för kräsna gäster
Bild: Joarc Architects

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln